În 11 decembrie 2016, românii vor opta pentru o tară europeană, cu adevărat democratică şi prosperă.

În 11 decembrie 2016, românii vor opta pentru o tară europeană, cu adevărat democratică şi prosperă.

În urmă cu 23 de ani, la 1 noiembrie, prin tratatul de la Maastricht lua fiinţă Uniunea Europeană, fiind astfel instituţionalizat un sistem de guvernare care includea o importantă parte a statelor continentului. Stabilitatea și extinderea blocului comunitar au fost sinonime în cele două decenii care au urmat semnării tratatului, dar noile realități și provocări pentru spațiul european necesită o reconsiderare a obiectivelor..

În discursul său despre „Starea Uniunii Europene” 2016, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea următoarele: „În prezent, avem de făcut o alegere foarte importantă. Cedăm în fața unui sentiment de frustrare foarte normal? Ne lăsăm cu toții pradă depresiei? Vrem să lăsăm Uniunea noastră să se destrame sub ochii noștri? Or, dimpotrivă, spunem: nu cumva a venit momentul să ne revenim? Nu cumva a venit momentul să ne suflecăm mânecile și să ne dublăm, să ne triplăm eforturile? Nu cumva a sosit momentul în care Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, de un leadership mai hotărât, în loc de politicieni care abandonează corabia? Reflecția noastră cu privire la starea Uniunii trebuie să înceapă cu simțul realității și cu o mare onestitate”.

Sunt foarte multe adevăruri spuse de domnul Juncker, dar unul dintre ele este perfect valabil în situația de acum din România, unde, cu siguranţă, pe 11 decembrie, vom avea o alegere importantă de făcut. Doar dacă lucrăm cu toții pentru ceea ce ne unește și pentru ceea ce avem în comun România va funcționa din nou. Românii vor soluții concrete la problemele complicate pe care le are de înfruntat ţara noastră. Ei vor mai mult decât promisiuni, rezoluții și concluzii demagogice, pentru că aceste lucruri le-au auzit și le-au văzut mult prea des.

 

În urmă cu 23 de ani, Uniunea Europeana s-a configurat ca un raspuns la nevoia de dezvoltare solidara a națiunilor. Am convingerea ca in 11 decembrie 2016, românii vor opta pentru o tară europeana, cu adevarat democratica si prosperă.