IMAS: Sondajul care schimbă scena politică. Joi seara, analiza cifrelor, predicții

IMAS: Sondajul care schimbă scena politică. Joi seara, analiza cifrelor, predicții

Sondajul IMAS a fost făcut public cu o zi înaintea Comitetului Executiv Național al PSD, ședință în care Miniştrii Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi al Fondurilor europene, Rovana Plumb, ar putea să demisioneze, potrivit unor surse politice.

Deși a crescut în 2017 pensiile și salariile, Partidul Social Democrat este în scădere în intenția de vot a românilor. „Vina” pentru scăderea în intenţia de vot a PSD le aparține lui Liviu Dragnea și lui Florin Iordache, explică sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS identificând două „șocuri” care au tras PSD în jos în 2017 – ordonanța 13 și moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern.

Alin Teodorescu a prezentat sondajul IMAS despre intenția de vot la Digi24. Astfel, PSD a pierdut 10 procente intenția de vot în doar zece luni.

Intenție de vot în ianuarie 2017:

PSD – 49%

PNL – 20,7%

ALDE – 6,8%

USR – 8,3%

Intenție de vot în septembrie 2017:

PSD – 38,8%

PNL – 30,9%

ALDE – 8,1%

USR – 6,8%

 

 Dacă duminică ar avea loc alegeri, PSD ar obţine 38,8% (față de 49% în ianuarie) din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi votat de 30,9% (față de 23% în ianuarie) dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare, arată un sondaj IMAS, prezentat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Celelalte partide parlamentare întrunesc fiecare mai puțin de 10 procente – ALDE, PMP, UDMR, USR și altele.

„Un aspect de remarcat îl reprezintă aparenta complementaritate a trendurilor înregistrate de PSD și PNL, care ar putea fi determinată de tendința descendentă a PSD-ului, ca urmare a momentului februarie 2017, dar și de erodarea capitalului politic al principalului partid de guvernare, fenomen tipic oricărui ciclu electoral”, subliniază autorii sondajului.

Categoria: Politica Locala