IMAS : PSD a scăzut la 28,4%, PNL creşte la 29,2 , în timp ce USR trece peste 10 la sută

IMAS : PSD a scăzut la 28,4%, PNL creşte la 29,2 , în timp ce USR trece peste 10 la sută

PSD a pierdut masiv din susținerea pe care o avea în rândul populației, față de alegerile parlamentare din 2016, când a obținut peste 45% din voturi. Astfel, după un an și jumătate, doar 28% dintre români ar mai vota Partidul Social Democrat, arată un sondaj IMAS publicat de Newsweek România.

PSD a ajuns, conform sondajului IMAS, la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor. În decembrie 2017, partidul condus de Liviu Dragnea era cotat cu 32,4%.

Între timp însă, Liviu Dragnea a primit o nouă condamnare – 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman – și în Parlament au fost aduse modificări controversate la codul penal, codul de procedură penală, legile justiției dar și alte legi importante.

Și ALDE a pierdut din popularitate, conform sondajului citat de Newsweek România. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot.

Pe de altă parte, PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie a anului trecut.

În creștere este și USR, care a câștigat în câteva luni aproape 3% din intențiile de vot, ajungând la 11,3%.

Deși încă nu există oficial ca partid, formațiunea fostului premier Dacian Cioloș – Mișcarea România Împreună – are o intenție de vot de 8%.

UDMR se menține în marja de 5%.

Cercetarea sociologică IMAS este de tip omnibus și este efectuată lunar pe un eșantion de 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare este de +/-3%.

Dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține 40,9% din totalul locurilor din parlament, după redistribuirea mandatelor, arată Newsweek România. PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar controla 21,3% din Parlament. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot.

În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat.

Reamintim că:

În luna iunie au fost efectuate alte două sondaje de opinie, unul de CURS, altul de Sociopol.

Sondajul CURS spune că PSD ar fi votat de 37% dintre români, PNL de 24%, ALDE – 8%, USR – 7%, Mișcarea România Împreună, Pro România și UDMR câte 5%, PMP – 4%, iar UNPR – 2%.

Din studiul Sociopol reiese că 41% dintre români ar vota PSD. PNL este al doilea partid ca și număr de susținători în sondaj – 20%, în timp ce ALDE ar obține 12%. Mișcarea România Împreună și USR ar obține 7%, iar Partidul Pro România, 4%. Cu toate acestea, sondajul arată că peste 70% dintre români sunt convinși că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

 

Categoria: SONDAJE DE OPINIE