ILIE DINCĂ: În judeţul Bistriţa-Năsăud nu există fapte de discriminare majore la niciun nivel.

ILIE DINCĂ: În judeţul Bistriţa-Năsăud nu există fapte de discriminare  majore la niciun nivel.

Ilie Dincă, secretar de stat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost prezent astăzi la Bistriţa. Dincă, vicepreşedinte al Partidei Romilor, s-a întâlnit cu membrii grupului de lucru mixt pentru romi în sala de şedinţe a Palatului Administrativ.

Ilie Dincă a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre turneul pe care îl întreprinde la nivel naţional: „ Fac un tur de forţă în ţară pentru a identifica problemele de discriminare, de segregare pe diferitele criterii şi domenii, nu doar pe cel etnic!”, spune Dincă.

El a afirmat că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud „nu există fapte de discriminare vizibile, majore, cel puţin asta mi-au spus autorităţiile, dar noi ştim că aceste fapte există (…) Este foarte importantă această disiminare a prevederilor legislaţiei anti-discriminare, oamenii trebuie să le cunoască. Este adevărat că discriminarea nu va dispărea niciodată, dar numărul faptelor de acest gen poate fi redus. Este datoria noastră să monitorizăm toate aceste cazuri de discriminare sau cazurile de segregare rezidenţială sau evacuări”.

Cu toate acestea, Ilie Dincă a mai spus că nici Bistriţa-Năsăud nu duce lipsă de cazuri de segregare, aici fiind vorba de comuna Petru Rareş.

Reamintim faptul că astăzi a avut loc şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi la care au luat parte, pe lângă membrii Grupului, consilieri locali de etnie romă, mediatoare sanitare, asistente medicale comunitare care se ocupă de comunităţile de romi, precum şi experţi locali din primării.
Scopul acestei şedinţe, condusă de subprefectul judeţului, Ciprian Ceclan-Oprea, a fost de a discuta aspecte privitoare la combaterea discriminării cetăţenilor de etnie romă. Au fost subliniate prevederile legale, modalităţile de sesizare, dar au avut loc şi discuţii libere pe cazuri concrete. Acest punct de pe ordinea de zi a fost prezentat de domnul Ilie Dincă, Secretar de stat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, fiind acompaniat de membrii Grupului şi invitaţii.
Un alt punct important care a fost adus în discuţii se referă la activităţile din domeniul incluziunii cetăţenilor de etnie romă, activităţi desfăşurate de instituţiile publice cu atribuţii din judeţ.

Categoria: Administratie