Iarba verde de acasă între mitocănie şi prostie

Iarba verde de acasă între mitocănie şi prostie

Nu ştiu cine va câştiga la Sg. Băi, nici la Bistriţa sau Năsăud, deşi, normal ar trebui să învingă bunul simţ, poate bunul samarinean, dar, cu siguranţă, învingători trebuie să fie oamenii. Nu pot să fiu ipocrit, nici fariseu, ştiind că în campaniile electorale pot fi folosite, fără a ne ascunde după casa bunicii, tot felul de tertipuri, linii de atac sau alte şmecherii care să scoată în evidenţă slăbiciunile sau problemele mai grave pe care le are unul din candidaţi.

Cu toate că la suprafaţă, campania electorală din aceste 30 de zile, a părut una lipsită de sare şi piper, una a normalităţii aşa cum au clamat toţi candidaţii şi ale lor partide, plus-minus independenţii, în străfunduri, la adâncime, campania a fost una dură, conflicte existând în toate cele 62 de UAT-uri ale judeţului Bistriţa-Năsăud.

Sigur că epicentrul campaniei a fost la Sg. Băi, spaţiu unde, conflictele dintre cei doi actori: Traian Ogâgău, respectiv Daniel Suciu, au erupt în faţa electorilor puşi să aleagă între între un fost jurnalist, deşi, din meseria asta nu ieşi decât pe scut, adică Daniel Suciu, şi un manager al unui post de radio, Traian Ogâgău.

Nu a fost vorba de nici o luptă între doctrine sau partide, PSD vs PNL, ci o bătălie între orgolii, oameni şi idei, mai bune, mai puţin bune. M-am tot întrebat de-a lungul acestei campanii, cât de important este faptul că te-ai născut într-un loc sau altul, deoarece, a te naşte, de exemplu la Bistriţa, asta nu te face nici mai deştept, nici mai calculat, nici mai inteligent dar nici mai priceput în ale administraţiei publice!

Important este ceea ce poţi şi vrei să faci pentru oameni, dacă poţi şi dacă vrei. Naşterea într-un anumit loc nu poate garanta nimănui că vei iubi acel loc sau pe oamenii din jurul tău, iar exemple de „vinitici” care au făcut istorie în locuri unde au fost naturalizaţi sunt foarte multe.

Nu locul de naştere a unui candidat sau altul este temă de campanie electorală sau motiv să spui despre acel politician că nu ştie nimic despre oraşul unde candidează.

E vorba de mitocănie sau prostie! Alegeţi voi!

Pe urmă, a face o aşa-zisă investigaţie în care să aflăm că jurnalistul nu s-a născut şi copilărit la Sg. Băi ci la Miceştii de Câmpie, mi se pare că de treci codrii de aramă, de departe vezi aproape. Totuşi, jurnalistic, unde este problemă, care este dezvăluirea?

O bunică de 80 de ani şi adevărul absolut despre un candidat. Dacă asta se numeşte strategie de campanie electorală, atunci, serios, mergeţi acasă, oriunde ar fi aceasta.

E un fel de cosorul are o parte lemnoasă şi o parte feroasă…

Categoria: ANALIZE-COMENTARII