duminică, martie 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  DEZACORD TOTAL

  Must Read

  Bistrița-Năsăud: Peste 3.500 de persoane sunt izolate la domiciliu, 217 fiind carantinate

  La ora actuală, în județul Bistrița-Năsăud sunt înregistrate și monitorizate un număr de 217 persoane în...

  Încă trei români au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 37 de cazuri.

  E vorba de un bărbat,  39 ani, jud Ialomița. S-au recoltat probe pentru COVID 19 în...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  PSD greșește profund pentru că susține desemnarea președintelui de consiliu județean din rândurile aleșilor județeni. Este una din afirmațiile făcute astăzi de președintele CJ BN, Radu Moldovan: ”Politic, ar trebui să fiu în acord cu partidul meu, care a susţinut în unanimitate acolo o astfel de alegere, dar eu cred că este o profundă greşeală. Una e când te duci în faţa cetăţeanului şi îi spui: ăsta sunt, mă votezi sau mă trimiţi acasă, şi alta să umblu cu căciula în mână două săptămâni, noaptea, după consilierii judeţeni, să constituim majorităţi. Mi se pare o profundă greşeală. S-a tot vorbit că trebuie desfiinţaţi baronii. E o greşeală profundă să iei din mâna cetăţeanului dreptul de a-şi alege preşedintele Consiliului Judeţean şi să laşi iar la jocurile de culise alegerea preşedintelui CJ. Sunt într-un dezacord total”, a explicat Radu Moldovan.

  Nu e prima dată când critică deciziile liderilor PSD

  Radu Moldovan a mai precizat că a avut o poziție critică față de această decizie chiar la Comitetul Executiv Național: ”Am spus public că e o greşeală, dar se pare că majoritatea din partid a decis altceva. Cel mai corect lucru este să decidă cetăţeanul, nu cred că se rezolvă ceva readucând alegerea la jocuri de culise. Mie, care ştiu ce fac aici, îmi produce şi o dezamăgire. De ce să mă trimiţi la mâna consilierilor judeţeni? Nu că n-aş avea încredere în ei, dar eu mă străduiesc să-i mulţumesc pe cetăţeni, nu pe consilierii judeţeni. Mă faci să mă intereseze mai puţin cetăţeanul şi să mă intereseze mai mult consilierul. Cred că e greşit. Sigur, depinde ce va decide plenul, dar după cum a fost votul la comisie e clar că este o înţelegere între toate forţele politice din Parlament. Dacă sunt interesat de un al doilea mandat? În cazul ăsta, nu ştiu”.

  Membrii Comisiei de Cod Electoral s-au reunit luni pentru a stabili principiile de dezbatere asupra legii partidelor politice şi asupra legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Ei au decis ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi pe liste, indirect, de către consilierii judeţeni.

  Comisia de cod electoral a decis, cu 14 de voturi „pentru” şi o abţinere ca preşedinţii de consilii judeţene să fie votaţi pe liste, notează adevarul.ro.

  Practic, unul din consilierii județeni aleși va fi desemnat, în urma unui vot în interiorul consiliului local, drept șef al Consiliului Județeean/ Local.

  În primul său discurs din noua sesiune legislativă, preşedintele Klaus Iohannis le-a trasat aleşilor sarcinile prioritare. În contextul necesităţii plămădirii rapide a unui nou Cod Electoral, şeful statului le-a cerut parlamentarilor să „reflecteze la rece“ principiile care vor sta la baza noii legi electorale privind alegerile locale.

  „Noi, întreaga clasă politică, trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea dintr-un singur tur de scrutin a preşedinţilor de Consilii Judeţene sau a primarilor a fost o decizie oportună sau nu, dacă a adus administraţia mai aproape de cetăţean sau nu“, a fost mesajul transmis de şeful statului.

  Deşi toţi aleşii l-au aplaudat frenetic pe preşedinte, semn că se vor conforma cerinţelor, reflecţia social-democraţilor a ţinut exact până la începutul şedinţei de Cod Electoral de a doua zi.

  La alegerile locale din 2016, există şanse mari ca primarii să fie aleşi tot dintr-un singur tur, cum îşi doresc social-democraţii.

  Principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct, într-un singur tur , a întrunit majoritatea voturilor în Comisia de Cod Electoral, respectiv 10 voturi „pentru”, din totalul de 15, mai informează cei de la adevărul.ro.

  Acest lucru poate fi considerat un succes al PSD în fața PNL, având în vedere că propunerea liberalilor era alta decât cea votată în cadrul comisiei de cod electoral.

  Reamintim că PSD doreşte menţinerea vechiului sistem de vot pentru primari, deoarece este singura modalitate prin care edilii cu vechime pot să mai câştige un nou mandat.

  Varianta susţinută de PNL, potrivit căreia edilii ar trebui să fie aleşi în două tururi, a întrunit doar 5 voturi favorabile. De asemenea, s-a stabilit, cu majoritate de voturi, ca şi consilierii locali şi judeţeni să fie aleşi tot prin vot, pe liste, cum este şi în prezent.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Bistrița-Năsăud: Peste 3.500 de persoane sunt izolate la domiciliu, 217 fiind carantinate

  La ora actuală, în județul Bistrița-Năsăud sunt înregistrate și monitorizate un număr de 217 persoane în centrele de carantină (au mai...

  Încă trei români au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 37 de cazuri.

  E vorba de un bărbat,  39 ani, jud Ialomița. S-au recoltat probe pentru COVID 19 în data de 26.03.2020, rezultat pozitiv...

  Pr. Ioan Aurel Rus: Conspect duminical, Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul)

  „În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învățătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut....

  Viluța Mihaiela Brătfălean: Ne prăbușim, dar nu din cauza pandemiei, ci din cauza lipsei noastre de curaj, din cauza ipocriziei, a minciunii ancestrale și...

  Vremuri de restriște și pentru breasla jurnaliștilor, mai ales că orizontul e colorat doar într-un închis negru, pandemic, iar în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -