DISTRUSĂ DE GHEȚURILE DIN FEBRUARIE, ȘCOALA DIN REBRA TREBUIE REPARATĂ

DISTRUSĂ DE GHEȚURILE DIN FEBRUARIE, ȘCOALA DIN REBRA TREBUIE REPARATĂ


Inundații și zăpoarele de gheață au făcut adevărate ravagii în comuna Rebra, podul de gheață ce a coborât din munte fiind de aproape 2 km iar grosimea gheții fiind în unele locuri de peste 40 de cm. Astfel, sâmbătă, 4 februarie, ghețurile au distrus un număr de 16 gospodării, podul care trece peste Rebra la zona de peste ape, acolo unde se găsește școala, terenul de sport, parcul comunei dar și sala de sport, toate afectate de inudație.

În ultima ședință de Consiliu Județean, președintele Radu Moldovan a vorbit în contextul alocărilor de bani pe care le face CJ către cele 62 de UAT-uri: „În urma intemperiilor de la începutul lunii februarie şi a blocajelor de acolo, gheţurile au rupt podul, singurul acces la şcoală. În momentul de faţă, toţi copiii din Rebra învaţă în diferite spaţii din incinta Primăriei şi din alte zone pentru că nu mai au acces la şcoală. Suma pe care o dăm nu poate rezolva aproape nimic. Pe lângă sprijinul pe care-l acordăm noi –  să vedem cum poate să repare, să aibă din nou acces copiii la şcoală – împreună cu domnul primar Ştefan Danci am avut o discuţie şi cu vicepremierul să vedem ca din Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau din Fondul de rezervă, de unde ne poate aloca ceva bani de urgenţă, pentru că e vorba de 14-15 miliarde lei vechi, valoarea pagubelor produse de inundaţii”, a spus preşedintele Radu Moldovan.

 

PAGUBE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

 

Comisiile de specialitate numite prin Ordinul Prefectului al județului BN au stabilit valoarea estimativă a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în județ în intervalul 03-05.02.2017. Din datele proceselor- verbale încheiate pentru 20 de unități administrativ teritoriale și a rapoartelor de sinteză pentru alte 2 localităţi, valoarea totală estimativă a pagubelor la nivelul județului este de 4.242,57 mii lei, vizând locuinţe și gospodării afectate (12 bucăţi     – 128,74     mii lei), obiective social-economice   (22 buc     –  763,00 mii lei), infrastructură   (2953,10   mii lei), construcţii hidrotehniceimale decedate, aututurisme afectate etc.

Comuna Rebra se numără printre unitățile administrativ-teritoriale care au înregistrat cele mai mari valori ale pagubelor, fiind estimată suma de 752.000 lei, din care 541.000 lei pentru obiective social-economice, potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

 

Categoria: EVENIMENT