Gheorghe Bălăjan îşi pune cenuşă în cap: Nu la Tărpiu trebuia construit depozitul ecologic

Gheorghe Bălăjan îşi pune cenuşă în cap: Nu la Tărpiu trebuia construit depozitul ecologic

Am făcut una din cele mai mari greşeli din viaţa mea că am acceptat construirea depozitului de deşeuri menajere pe teritoriul satului Tărpiu! Declaraţia aparţine primarului comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan. El propune celorlalţi primari din judeţ să ceară oamenilor să strângă selectiv deşeurile menajere, altfel sătenii vor refuza categoric să mai colaboreze cu administratorii depozitului din Tărpiu.

Situaţia în care se găseşte satul Tărpiu după construirea depozitului ecologic, loc unde sunt depozitate deşeurile menajere din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud, este una încă cât se poate de complicată. Dacă situaţia levigatului s-a rezolvat temporar, nu acelaşi lucru se poate spune de cea a deşeurilor din hârtie şi plastic care au invadat întreaga zonă. În acest context, astăzi, la conferinţa de presă a celor de la ALDE Bistriţa-Năsăud, primarul Gheorghe Bălăjan a făcut o declaraţie de presă halucinantă, recunoscând că a greşit atunci când a acceptat să ofere terenul de la Tărpiu pentru construirea depozitului ecologic.

„ Nu a fost cea mai bună idee, dar am vrut să ajut judeţul, uite cu ce probleme am ajuns să mă confrunt în aceste momente. Cred că a pune la dispoziţia terenul de la Tărpiu pentru construirea depozitului a fost cea mai mare greşeală pe care am făcut-o ca primar. Sunt sigur că nu aş mai face-o!”, a spus Bălăjan.

El a mai precizat că îi va cere preşedintelui Radu Moldovan şi celorlalţi primari din ADI Deşeuri, o întâlnire în care să le ceară să rezolve cu propriile comunităţi problema selectării deşeurilor. Potrivit celor spuse de primarul din Dumitra, în caz contrar, există pericolul blocării accesului spre depozit dar şi al refuzului sătenilor din Tărpiu de-a mai pune la dispoziţia autorităţilor terenul pentru construirea celei de-a doua celule a depozitului ecologic.

Şeful comisiei de anchetă din cadrul Consiliului Judeţean la depozitul ecologic de la Tărpiu, vicepreşedintele Ioan Ţintean, susţine că selecţia deşeurilor menajere se va putea face abia atunci când pe piaţă va apărea noul operator de salubritate.

Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia celorlalte trei celule. Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă la tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, la tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării oferta a fost de 0,10 lei/tonă, acelaşi fiind şi tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării.

 

 

 

 

Categoria: Administratie