miercuri, aprilie 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  GEORGE AVRAM , chemat la Înalta Curte în DOSARUL REVOLUŢIEI . Ce spune Benţa?

  Must Read

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Fostul viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedinte al Asociaţiei „22 Decembrie”, George Avram a fost convocat astăzi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a da mai multe explicaţii cu privire la  dosarul ce privește acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

  Din unele informaţii, reiese faptul că unul din denunţători ar fi fostul preşedinte al revoluţionarilor bistriţeni, Ioan Benţa. Contactat telefonic, Benţa ne-a spus că nu ştie sigur că ar fi luat în calcul şi denuţul său, dar a confirmat că a făcut acel denunţ anul trecut :  „Da, am făcut denunţuri la CPRD şi SSPR (n.r. Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989). Au luat la cunoştinţă şi au început investigaţii. Nu am fost numai eu, au fost 100 şi ceva de poziţii la nivel naţional. Sunt foarte mulţi oameni implicaţi, începând de la Comisia Parlamentară, până la Secretariatul Guvernului, la Secretariatul de Stat al Guvernului care se ocupă de revoluţionari”.

  CE SE ŞTIE OFICIAL?

  Sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţişti ai I.P.J. Bistriţa Năsăud, I.G.P.R.- Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, și alte patru inspectorate județene, au demarat miercuri, 16 noiembrie, un număr de 21 de percheziţii domiciliare. Acțiunile vizează fapte de corupție într-un dosar ce privește acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

  Perchezițiile se desfășoară simultan la domiciliile și reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cât şi la sediile unor instituţii publice, în județele Bistrița-Năsăud, Ilfov, Brașov, Caraș-Severin și Vrancea.

  „Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (…), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume <<Luptător cu Rol Determinant>> atribuit celor care în perioada 14 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.

  Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (…), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de <<Luptător cu Rol Determinant>> în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, se precizează în comunicatul Parchetului.

  „De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de <<Luptător cu Rol Determinant>> nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului”, explică procurorii.

  Persoanele încadrate în categoria <<Luptător cu Rol Determinant>>beneficiază de drepturi bănești mai mari față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

  Procurorii beneficia de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la Serviciul Județean de Ambulanță și...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.Bărbatul a prezentat simptomatologie...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și sanitară. Să vedem dacă informația...

  Produsele Intex și Marecom din NĂSĂUD sunt înregistrate oficial ca dispozitive medicale

  Echipamentele medicale produse de cele două firme din Năsăud care și-au reconvertit producția pentru a fabrica combinezoanele medicale, halatele de...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -