marți, aprilie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  GAZUL PE VALEA BÎRGĂULUI DEPINDE DE PUZ-uri şi PUG-uri

  Must Read

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Ministrul Energiei, Toma Petcu, secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Sorin Roşu Mareş, preşedintele ALDE BN, Ioan Ţintean dar şi alţi lideri locali ai ALDE BN s-au întâlnit astăzi în sala de şedinţe a Palatului Administrativ cu primarii de pe valea Bîrgăului şi cu şefii de la Electrica şi Romgaz. La discuţii a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean BN, Radu Moldovan.

  Principalul punct al dialogului a fost cel cu privire la intenţia declarată a primarilor de pe valea Bîrgăului de-a introduce gazul metan în cele cinci comune, la discuţii fiind  prezenţi Traian Simionca, Livezile, Doru Crişan, Prundu Bîrgăului, Vasile Şut, Tiha Bîrgăului, Vasile Laba de la Bistriţa-Bîrgăului dar şi Nicolae Vrâncean, Josenii Bîrgăului.

  Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, unul din cei mai importanţi paşi care trebuie făcuţi pentru ca locuitorii văii Bîrgăului să beneficieze de gaz metan este transferul către UAT-uri a dreptului de-a  putea organiza procedurile de licitaţie pentru furnizarea de gaze: „ Eu de la început nu am agreat faptul că ministerul pe care îl conduc se ocupă de aceste licitaţii, aşa că la această oră, în Parlament există depus un amendament la OUG 64, ordonanţa care va modifica Legea 123 a energiei şi gazelor în sensul în care, primăriile vor primi competenţe de derulare a procedurilor pentru organizarea de licitaţii pentru introducerea de gaze sau energie electrică”, a confirmat Petcu.

  Petcu a precizat că modidicarea ar putea deveni literă de lege cam după jumătatea lunii octombrie, ceea ce înseamnă că cele cinci primării ar trebui să fie gata atunci să îşi deruleze singure procedurile pentru licitaţii pentru concesionarea serviciului de furnizare a gazelor: „ Le-am precizat primarilor că vor avea asigurat, în continuare, suportul tehnic din partea ministerului. Atunci când va fi cazul, pe grupe de lucruri cu mai mulţi primari, vor veni la discuţii directorii din ministere care au derulat asemenea gen de proceduri şi cunosc din punct de vedere tehnic ceea ce trebuie făcut, dar eu cred că este un pas important fiindcă respectivele licitaţii nu vor mai fi mai tot timpul blocate, procesul de descentralizare fiind absolut obligatoriu pentru a merge mai departe cu dezvoltarea mediului rural”, a explicat Toma Petcu.

  El a mai precizat că toate cele cinci primării se pot organiza  într-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) prin intermediul căreia să gestioneze introducerea gazului metan.

  Petcu: Fără PUZ şi PUG nu va exista gaz metan

  Cu toate aceste veşti bune, ministrul Energiei Toma Petcu a ţinut să sublineze faptul că există o condiţie de îndeplinit şi, fără de care, gazul metan nu va ajunge niciodată pe valea Bîrgăului: „ Primăriile trebuie să găsescă soluţii rapide şi bani pentru a putea anexa la dosarele pentru introducerea gazului metan documentaţiile care conţin planurile urbanistice zonale şi planurile urbanistice generale. Repet, este o condiţie sine qua non, fără de care, gazul rămîne o poveste”, a punctat Toma Petcu.

   

  Ioan Ţintean: Trebuie să găsim bani pentru finalizarea PUG-urilor şi PUZ-urilor

  Prezent şi el la întâlnirea cu presa, preşedintele ALDE BN şi vicepreşedintele CJ BN, Ioan Ţintean a confirmat faptul că primarii de pe valea Bîrgăului l-au informat că nu au bani suficienţi pentru finalizarea PUG-urilor şi PUZ-urilor.

  „Consecinţă a acestui fapt i-am rugat pe cei cinci primari să depună o solicitare comună pe adresa Consiliului Judeţean, asta pentru a vedea care este cuantumul sumelor necesare pentru documentaţiile respective, pentru a merge mai departe cu solicitarea la Guvern pentru un ajutor financiar, mai ales că s-au dat nişte bani în acest sensm dar nu suficienţi, mai ales că sumele urcă la miliarde de lei pe unele comune. Fără PUG şi PUZ nu putem merge mai departe”, a conchis Ioan Ţintean.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.Bărbatul a prezentat simptomatologie...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și sanitară. Să vedem dacă informația...

  Produsele Intex și Marecom din NĂSĂUD sunt înregistrate oficial ca dispozitive medicale

  Echipamentele medicale produse de cele două firme din Năsăud care și-au reconvertit producția pentru a fabrica combinezoanele medicale, halatele de...

  Scrisoarea celor 7

  Liderul interimar PSD Marcel Ciolacu a transmis marți că toți liderii grupurilor parlamentare ale PSD, Pro România, ALDE, USR, PMP, UDMR și...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -