GAVRILĂ URS: Cum a ajuns SEXY PRIMĂRIȚA DE LA PETRIȘ la Bistrița?

GAVRILĂ URS: Cum a ajuns SEXY PRIMĂRIȚA DE LA PETRIȘ  la Bistrița?

Stiti acele lucruri care pornesc bine, se desfasoara bine dar raman uneori in urma vremurilor, nu se adapteaza suficient de repede? Mereu imi vine in minte expresia „pacat de ele” cand mi le reamintesc. Un astfel de exemplu il reprezinta si ideea cafenelelor politice, organizate destul de frecvent de catre partidele de dreapta la noi in oras. Ceea ce a inceput bine ca un mediu informal si foarte interactiv de dezbatere si cunoastere interna pentru simpatizanti s-a transformat incet intr-o platforma de discursuri, unele foarte bune, altele mai putin inspirate ale liderilor de moment din partid. Si, desi de-a lungul timpului, unele declaratii date la aceste intalniri au facut bune subiecte de presa, nu cred ca asta era scopul initial.

Mi-am propus ca, atunci cand voi avea ocazia sa organizez urmatoarea, sa o readuc la ceea ce este ea la origine: o rupere a barierelor de comunicare formale dintre cei mai experimentati in politica si cei novici. Mereu imi vine in minte poza interbelica cu bratienii ascultand cu mult interes un tanar novice, la una dintre cafenele de traditie politica din Bucuresti. De ce sa nu o reeditam azi?

Pentru asta, ideea colegului de la TNL Florin Moldovan s-a potrivit ca o manusa: hai sa aducem un personaj inedit, din mediul tinerilor, cu priza la public si cu un bun exemplu de realizari. Nici nu s-a gandit mai departe de „Sexy primărița MTV”. Pentru ca da, cam asa au sunat articolele de presa care anuntau evenimentul de sambata. Ca oricand, renumele te precede. Iar in ziua de azi, in care multi politicieni mediatizati sunt sportivi, actori, cantareti, o seara cu o tipa pregatita in relatii cu publicul si care a prezentat la MTV se putea transforma usor intr-o parada politica superficiala.

Dar, iata, ceea ce a inceput sub zodia prejudecatii s-a tranformat intr-o surpriza foarte placuta, atat pentru participanti cat si pentru presa. Mi-a placut atmosfera calda dar organizata, participantii care au stiut sa asculte cu respect dar sa si intervina inteligent. De cealalta parte, Irina Onescu avea un mare lucru de transmis. Si de demonstrat. Pentru ca, iata, intr-o perioada politica in care administratia locala este monopolizata practic de doua mari partide, nu e de ici colo sa castigi o primarie din postura de candidat independent, femeie si de 31 de ani. Ba mai mult, nefiind „de-a locului”. Trebuia sa aflam cum a reusit. Ceva trebuie sa le fi facut. Mai ales in mediul rural, localnicii renunta greu la voturi pe cumetrii, pe neamuri, la influenta si increngaturile candidatilor la consiliul local, la pomenile primarilor actuali sau fosti.

Comuna de 1800 de locuitori din judetul Arad, Petris, nu iese cu nimic din tiparul rural transilvanean. Si atunci trebuia sa fie ea „de vina” pentru isprava. Cu o modestie frapanta ne spune ca a avut rabdarea sa vorbeasca cu mai toti localnicii, fara sa le promita nimic. Doar a ascultat, empatic, a inteles nevoile oamenilor, le-a compilat si le-a transpus intr-un plan simplu de solutii, pas cu pas. Fiind moderator, am vazut ca are emotii. A incercat sa si le ascunda. Ele au iesit la iveala abia inainte de discutii si dupa. Empatia ei era reala, fara empatie nu poti avea emotii in fata publicului. Dar aici mi-a demonstrat ca nu a studiat si practicat PR degeaba. Cand emotiile nu-si au locul, ele trebuie mascate. Si a reusit cu un profesionalism rece, dar care ii permitea raspunsuri clare si pline de continut. Pentru ca, da, si aceasta imi era o prejudecata. Credeam ca, prin experienta de PR va dribla intrebarile dificile si va raspunde „frumos, dar fara sa spuna nimic”. Dar, iata, era cu temele facute: si-a luat rolul in serios si deja intelegea bine mecanismele administrative. Iar in doua aspecte la care nu avea raspuns a recunoscut, simplu, ca nu stie sa raspunda. Firesc, omeneste, decent. Dar oare nu asta este normalitatea? Chiar vrem lideri politici care sa para ca stiu tot sau care sa aiba curajul sa recunoasca ceea ce nu stiu si sa se bucure ca au de recuperat.

GAVRILĂ URS

Categoria: Politica