Funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental se desfiinţează în 60 de zile.

Funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental se desfiinţează în 60 de zile.

Guvernul are pe masa de lucru un proiect legislativ care prevede la Art. 118/2 următoarele: „functiile publice de prefect, subprefect si inspector guvernamental se desfiinteaza la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Informaţia a fost confirmată din surse guvernamentale vineri seara, dar ea a fost anunţată la Bistriţa de vicepremierul Sevil Shhaideh: “ Anul trecut, guvernul anterior a adoptat o strategie a functiei publice, in consens cu reprezentantii Comisiei Europene. Primul punct in aceasta strategie se refera la prefect si subprefect – functii de demnitate publica. Guvernul Grindeanu, prin programul de guvernare, a preluat elementele strategiei adoptate anul anterior si a instituit exact acelasi element: prefect si subprefect – functii de demnitate publica. In acest sens se va modifica Legea 188, cu statutul functionarului public, Legea 340 – legea prefectului. Vorbim despre functii de demnitate publica, adica secretar de stat si subsecretar de stat: prefectul – secretar de stat, subprefectul – subsecretar de stat”.

Pozitia sa a fost sustinuta si de presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, care a spus ca prin aceste modificari „se va iesi din minciuna” legata de inaltii functionari publici.

Iată cum arată modificările:

Pe o perioada de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi functiile de prefect, subprefect si inspector guvernamental sunt functii publice din categoria inaltilor functionari publici iar regimul juridic aplicabil este cel prevazut de prezenta lege pentru functiile publice din categoria inaltilor functionari publici.

(3)  In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi inaltilor functionari publici numiti definitiv la data intrarii in vigoare a prezentei legi in functiile publice de prefect, subprefect si inspector guvernamental, li se aplica una dintre urmatoarele masuri:

  1. a)    mobilitate intr-o functie publica din categoria inaltilor functionari publici;
  2. b)    transfer intr-o functie publica din categoria functiilor publice de conducere  sau executie;
  3. c)    mutare definitiva intr-o functie publica din categoria functiilor publice de conducere  sau executie;
  4. d)    eliberarea din functia publica in conditiile prevazute la art.99 alin.(1) lit.b), la implinirea termenului prevazut la alin.(1), daca nu a ocupat o alta functie publica in conditiile prevazute la lit.a)-c)„.

 

Proiectul de lege propune si ca „stabilirea functiilor publice specifice si echivalarea acestora cu functiile publice generale se realizeaza in termen de maximum 1 an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

In categoria functiilor publice specifice intra cele de auditor public, inspector vamal, manager public, arhitect sef.

Nu este clar ce incadrare vor avea acestia si ce modificari vor fi operate in grilele de salarizare.

 

Categoria: EVENIMENT