marți, aprilie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Fostul primar din SG. BĂI Roland Venig a câştigat procesul împotriva Guvernului României.

  Must Read

  Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat.

  Ministrul Finantelor Publice, Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul...

  Veste bună: Grădiniță complet nouă pentru copiii Bistriței!

  S-au finalizat și recepționat lucrările de modernizare a Grădiniței nr. 2 de...

  APIA REIA depunerea online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că, pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor și pentru a minimiza pe...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Rezultatul – 1 milion de lei ar putea ajunge în contul primăriei Sg. Băi drept despăgubiri

  Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a făcut publică DECIZIA nr. 6/17.01.2017: “ Respinge recursul declarat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împotriva Sentinţei nr. 528 din 30 octombrie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Obligă recurentul la plata sumei de 5.580 lei cheltuieli judiciare in favoarea intimatei – reclamante Unitatea Administrativ Teritorială Oraş Sangeorz Bai. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 ianuarie 2017.”

  Contactat telefonic, fostul primar al oraşului Sg. Băi, Roland Venig ne-a confirmat acest lucru. Mai mult, el a precizat că dacă Curtea de Apel Cluj va menţine sentinţa nr. 528 din 30 octombrie 2013, atunci în contul primăriei condusă acum de Traian Ogâgău ar putea intra suma de 1 milion de lei.

  Ce s-a întâmplat la Sângeorz-Băi, despre ce proces este vorba?

  Reamintim faptul că investiţiile din oraşul-staţiune au fost blocate în 2013 , după o corecţie financiară aplicată proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda – Sângeorz-Băi), cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
  „În acest an, aici nu s-a întâmplat nimic. Am renunţat la toate evenimentele culturale mai importante şi ne-am axat pe iluminat public, salarii, indemnizaţiile persoanelor cu handicap. (…) La primărie, avem restanţe la două salarii şi, dacă ne ajută Dumnezeu, vom avea şi la al treilea”, spunea într-o emisiune la AS TV Roland Venig în luna octombrie a anului 2014.

  El a explicat în emisiunea „Oglinzi paralele” că blocajul a intervenit din cauza unei corecţii financiare aplicate în baza Ordonanţei 66/2011- prevenirea, constatarea şi sanctionarea neregulilor la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene: „ După aceea, Guvernul actual a  emis o altă ordonanţă, 14/17 iulie 2013, prin care se angajează să plătească de la bugetul de stat toate acele corecţii privind neconformităţile la programele europene”, spunea edilul de la Sângeorz Băi.

  Potrivit celor spuse de Roland Venig, toate aceste probleme sunt consecinţa mult mediatizatului proiect de reabilitare a infrastructurii de turism balnear, un parteneriat între Sângeorz-Băi şi Turda. În acest proiect, oraşul-staţiune „a fost ordonator de credite şi pentru Turda, iar toate corecţiile au venit la oraşul nostru (…) Proiectul a avut o valoare de 50,1 milioane lei , s-au cheltuit numai 29,8 milioane lei. Deşi la toate licitaţiile am avut raportul favorabil, raportul de conformitate, statul român ne-a corectat. Sigur, încă îndreaptă aceste corecţii printr-o ordonanţă, dar mai durează până să le acopere de la bugetul de stat. Primăriile sau autorităţile publice locale care au astfel de credite au mari datorii, sunt practic blocate.

  Despre ce este vorba?

  Conform interlocutorului nostru, suma vehiculată pentru Sângeorz Băi se ridică la 7,5 milioane de lei: „ Este o sumă enormă. Sigur, am fost executaţi silit cu suma de peste 8 milioane lei, Dumnezeu ştie cum o să ieşim din asta”, susţine Venig.
  Un singur proiect, o droaie de probleme
  „ În ţara asta, indiferent de cine se află la guvernare, nimeni nu-şi asumă răspunderea de la început, deci desfăşori o procedură, închei contractul, iar niciun minister nu îţi poate spune dacă acel contract a fost încheiat corect. Zice „lasă că vedem la sfârşit”, iar la sfârşit scroafa e moartă în coteţ şi apar problemele. În iulie 2011, România, a fost corectată de delegaţia Comisiei Europene pentru mari nereguli în accesarea fondurilor europene, vorbesc despre Programul Operaţional Regional. Ceea ce nu ştie populaţia este că nu doar că noi – România – accesăm doar 11-12% din fonduri, dar şi acele fonduri ni se mai taie 25%”, ne spune indignat primarul oraşului-staţiune. El s-a mai plâns de următorul fapt: „ Suntem lăsaţi cu ochii în soare. Primarii sau autorităţile locale contractează lucrările, iar la final află cu nu vor primi toţi banii, deci în loc să cofinanţeze 2%, cofinanţează cu 27%. Acest lucru este crunt şi vreau să spun că nu se poate scoate în decembrie 2011 o ordonanţă care să aibă prevederi pentru anul 2010”, a conchis Roland Venig.

  În loc de epilog : „Guvernul României a aprobat încă din 14 noiembrie 2012, la trei luni de la formularea cererii, alocarea unui împrumut din vărsăminte din privatizare, din contul curent general al Trezoreriei Statului, în sumă de 13 milioane de lei, către oraşul Sângeorz-Băi, pentru finanţarea infrastructurii de turism balnear. Potrivit proiectului de act normativ, data scadentă a împrumutului era 17 decembrie 2012, însă situaţia nu este rezolvată nici în ziua de azi”, a ţinut să dea lămuriri primarul.

  Potrivit acestuia, suma acoperă plata lucrărilor executate şi nedecontate la obiectivul cu finanţare de la Uniunea Europeană „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda – Sângeorz-Băi)”.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat.

  Ministrul Finantelor Publice, Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul...

  Veste bună: Grădiniță complet nouă pentru copiii Bistriței!

  S-au finalizat și recepționat lucrările de modernizare a Grădiniței nr. 2 de pe str. Nicolae Bălcescu.

  APIA REIA depunerea online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că, pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative, asupra...

  Alegerile locale au fost amânate- mandatul actualilor aleși locali a fost prelungit. Condițiile pentru cei care vor să candideze la alegerile locale au fost...

  "Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile...

  Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan: Vă rog ca în următoarele două săptămâni să fim toți și mai riguroși cu izolarea

  Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan a ieșit astăzi cu un nou mesaj adresat beclenarilor. Astfel, după ce...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -