Focar de rujeolă în România: 79 de cazuri au fost confirmate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

Focar de rujeolă în România: 79 de cazuri au fost confirmate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

79 de cazuri de rujeolă ai fost confirmate în județele Bistrița și Cluj, informează, printr-un comunicat, ministerul Sănătății, care a cerut vineri direcțiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgență, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR).

„Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare”, se arată în comunicatul citat.

Zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați, informează reprezentanții ministerului.

În acest context, MS reamintește că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire și recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. De asemenea, reprezentanții ministerului solicită ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Categoria: EVENIMENT