Florin Chereji despre pârtia de schi: ” E minciună gogonată că e greșeală de proiectare: în studiul de fezabilitate, hulitul proiectant recomanda o variantă pentru începători”

Florin Chereji despre pârtia de schi:  ” E minciună gogonată că e greșeală de proiectare: în studiul de fezabilitate, hulitul proiectant recomanda o variantă pentru începători”

Fostul consilier liberal Adrian Florin Chereji atrage atenția într-un text scris pe pagina sa de socializare că încă de anul trecut, el a atras atenția asupra problemelor care vor apărea în vederea omologării pârtiei de schi din Wonderlan. Chereji vorbește în acest caz și din postura sa de practicant vechi al schiului.

”Anul trecut, la ședința Consiliului local din 29 septembrie am atras atenția asupra problemelor privind omologarea pârtiei. S-a trezit acuma și primarul, când i-a ajuns focul la degete, că pârtia trebuie omologată, că trebuie făcută o variantă ocolitoare a porțiunii din vârful pârtiei unde este o pantă mai mare. Nu puteau fi făcute toate aceste lucrări în vara care a trecut?
Și e minciună gogonată că e greșală de proiectare: în studiul de fezabilitate, hulitul proiectant recommanda o variantă pentru începători. Vina mare a proiectantului este că nu au atras atenția că pârtia nu poate funcționa la această altitudine.
Mai semnalez o viitoare problemă: varianta ocolitoare nu va putea fi folosită decât ziua, nu are prevăzută instalație de nocturnă; începatorii nu au ce căuta la pârtie în timpul săptămânii.
Iată mai jos interpelarea de care am pomenit la începutul postării consemnată în procesul-verbal al ședinței:

“Domnul consilier Chereji Adrian Florin – vreau să fac câteva referiri la pârtia de schi. Am fost pe pârtie, din punctul meu de vedere este o pârtie bună, partea de jos e un pic mai moale, dar e foarte bună pentru începători. Dar pentru începători văd o mare problemă pornirea, având în vedere că nu există prevăzută staţie intermediară la telescaun unde să coboare schiorii începători, va fi o mare problemă pentru mulţi dacă îi ducem cu telescaunul sus, cum o să ajungă până în zona în care pot schia, să nu-şi rupă gâtul până acolo? Era vorba în studiul de fezabilitate iniţial că se mai face o variantă mai lungă cu o pantă înclinată, şi nu este făcută. După aceea, am văzut că este anunţată intenţia de colaborare cu un operator autorizat, să dea Dumnezeu să vină şi să-şi asume prestarea acestui serviciu, preluarea acestui serviciu, dar în acelaşi timp trebuie să aveţi grijă că pârtia trebuie omologată. Există norme privind omologarea, este o comisie la Ministerul Tineretului şi Sportului şi din punctul de vedere al omologării şi a asigurării siguranţei cetăţenilor, a schiorilor pe pârtia de schi, văd o problemă: penultimul sau antepenultimul stâlp este pus exact în mijlocul pârtiei, ceea ce crează un pericol pentru schiori, chiar dacă se va înveli cu burete sau cu altceva, care să atenueze şocul, la o viteză mare dacă se scapă unul de sus într-un stâlp, s-ar putea să aibă probleme, şi atunci, ori se deviază pârtia cu garduri sau cu altceva, dar trebuie luate măsuri în acest sens. Eu vă spun sincer, de abia aştept să schiez, cât va fi, 2 săptămâni, atâta să fie. Dar gândiţi-vă şi la cele v-am spus, că am văzut multe pârtii.”

Așa cum se știe, municipalitatea  nu poate omologa pârtia din Wonderland pentru că a fost proiectată greșit, cu o înclinație prea mare în partea de sus. Conform sportulbistritean.ro, panta de plecare este prea abruptă și e în discordanță cu cealaltă jumătate a pârtiei. Acesta ar fi motivul invocat de minister și aflat de-abia acum de către administratorii orașului.

Greșeala este pusă de primar pe seama firmei care a realizat proiectarea. Adică Centrul Profesional de Proiectare și Cadastru (CPPC) Petroșani, o firmă controlată de Adrian Gărdean, un controversat om de afaceri cercetat de DNA. Societatea lui a falimentat între timp și nu mai poate fi trasă la răspundere.

Drept urmare, angajații Primăriei s-au apucat de lucru și vor încerca să realizeze o buclă, în partea stângă a pârtiei, cum privești de jos. Vor face un traseu mai ușor, ce ar putea să fie folosit și de începători.

”Pentru omologare se cere ca panta să fie, cu aproximație, continuă. Ori la noi prima pantă e de 40 la sută iar apoi de 20 la sută. De aceea vom realiza un traseu de ocolire, care lungește cu 50 de metri pârtia. Am scos din fondul forestier un teren de 200 de metri lungime, cu 20 de m lățime. Astfel, toată pârtia va fi de dificultate medie”, a declarat primarul Ovidiu Crețu într-o emisiune televizată.

 

Categoria: ANALIZE-COMENTARII