Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă

Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă

Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, propunerea fiind trimisă la Cotroceni pentru a fi semnata de preşedintele României. Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcţie. Cererea de trecere în rezervă a ajuns la Klaus Iohannis.

SRI anunţă că verificările demarate în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă şi a imaginilor publicate de acesta s-au finalizat, fiind întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea lui Florian Coldea, „dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale serviciului care au fost vehiculate public”.

„Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”, transmite SRI.

Ca urmare, directorul SRI a cerut preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, atribuţiile acestuia fiind preluate de Eduard Hellvig.

Decizia de retragere vine după ce săpătmâna trecută SRI a anunţat că Florian Coldea este suspus unor verificări, acesta fiind suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI pe parcursul cercetărilor. Coldea a ocupat acestă funcţie timp de 12 ani.

Senatorul UDMR, membru al comisiei SRI, Attila Verestoy, a declarat marţi că decretul de trecere în rezervă a generalului Florian Coldea a ajuns la preşedintele României.

„Domnul Coldea este în rezervă, nu este suspendat. Decretul de trecere în rezervă este la preşedintele României. Nu este o informaţie oficială. E pe sursele mele”, a precizat Verestoy, membru al Comisiei parlamentare de control a SRI.

Prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea, în prezent suspendat, a cerut trecerea în rezervă, propunerea fiind trimisă la Cotroceni pentru a fi semnata de preşedintele României.

Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcţie.

Categoria: Anchete