sâmbătă, martie 28, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Florian Bodog: Vom achiziţiona toate medicamentele lipsă din spectrul oncologic

  Must Read

  VIDEO: Daniel Suciu a donat în Sg. Băi 200 de măști, 50 de vizete și pachete cu alimente pentru vârstnici

  În acțiunea de împărțire a materialelor de protecție în Sg. Băi către personalul sanitar, polițiști sau...

  30: România începe să își numere morții

  România își numără morții! Un bărbat de 74 de ani din județul Hunedoara a murit din cauza...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Prezent la Bistriţa, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a confirmat faptul că pe masa sa de lucru mai există documentele care prevăd procedura de stabilire a preţului a patru medicamente oncologice. În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt înregistraţi peste 11 mii de bolnavi de cancer aflaţi în diferite stadii. În momentul de faţă, lipsesc opt medicamente oncologice pentru copii şi alte 10 pentru adulţi. În România, sunt aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar în fiecare an sunt descoperiţi alţi 500 cu afecţiuni oncologice.

   

  Prin ordinul de ministru care reglementează achiziţia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniu în vederea îmbunătăţirii procesului de asigurare a accesului pacienţilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

  „În scopul de a asigura accesul populaţiei la medicamente, se stabileşte faptul că în vederea achiziţionării medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care preţul propus este mai mare decat preţul minim, Ministerul Sănătăţii poate aproba temporar preţul propus, pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de nevoi speciale”, reiese din comunicatul de presă al instituţiei.

  Conform noilor reglementări, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă au obligaţia să garanteze permanent respectarea obligaţiei de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care deţin autorizaţia de punere pe piaţă în România.

  „Distribuitorii angro trebuie să asigure permanent respectarea obligaţiei de serviciu public prin constituirea de stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care îl distribuie. De asemenea, aceştia au obligaţia de a onora orice comandă justificată primită de la unităţile sanitare şi farmaciile cu care se află în relaţii contractuale, în termenele de livrare. Unităţile sanitare şi farmaciile au obligaţia să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relaţii contractuale, cel puţin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

  Producătorii spun că preţurile mici la medicamente ar duce la dispariţia unora dintre ele. În momentul de faţă, bolnavii de cancer sunt cei mai afectaţi de lipsa tratamentelor.

  „O bună parte dintre aceste medicamente lipsesc din cauza preţului care este la nivelul minim european sau chiar sub nivelul minim european şi din acest motiv ele sunt ţinta operaţiunilor de comerţ paralel sau o bună parte din ele au fost delistate de producători din cauza preţlui foarte scăzut. Am ajuns de unde am plecat. Medicamentele au dispărut din acest motiv de pe piaţă şi încercăm să le aducem din nou tot la preţul minim european, lucru care nu este posibil. Ele nu pot fi aduse pe piaţă fiincă nu sunt disponibile la acest preţ pentru piaţa românească”, a declarat Dan Zaharescu, directrul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

  Producătorii de medicamente au identificat atât soluţii pentru rezolvarea crizei, dar şi riscurile cauzate de variaţiile de preţ.

  „În mod evident, soluţia este o mai flexibilă metodologie de calcul al preţului pentru aceste produse, deci, ele sunt rezultatul unei negocieri directe între cel care aduce acel medicament şi deţinătorul autorizaţei de punere pe piaţă. Riscurile sunt pentru toate categoriile de actori de pe piaţă începând cu farmaciştii. Este un risc foarte mare de a înregistra pierderi datorită acestor variaţii de preţ în stocurile pe care le au înregistrate. Pentru pacienţi, fără îndoială, va fi riscl ca aceste medicamente să dispară şi noi estimăm că vor fi afectaţi în jur de 800.000 – un milion de pacienţi. Nimeni nu are de câştigat dintr-o asemenea măsură, nici măcar sistemul de asigurări de sănătate pentru că nu se realizează nicio economie din aceste scăderi de preţuri”, a adăugat Dan Zaharescu.

  În momentul de faţă, lipsesc opt medicamente oncologice pentru copii şi alte 10 pentru adulţi. În România, sunt aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar în fiecare an sunt descoperiţi alţi 500 cu afecţiuni oncologice.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  VIDEO: Daniel Suciu a donat în Sg. Băi 200 de măști, 50 de vizete și pachete cu alimente pentru vârstnici

  În acțiunea de împărțire a materialelor de protecție în Sg. Băi către personalul sanitar, polițiști sau vânzătoare, deputatul Daniel Suciu a...

  30: România începe să își numere morții

  România își numără morții! Un bărbat de 74 de ani din județul Hunedoara a murit din cauza infectării cu coronavirus.

  29 de decese sunt raportate până la această oră din cauaza infectării cu COVID 19

  Toate aceste decese au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață. Toate persoanele decedate sunt...

  Trei bistrițeni au fugit din izolare, dar au ajuns în carantină. Aproape 500.000 de lei este cuantumul amenzilor date pentru nerespectarea OM 3

  În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului nistru, au fost angrenaţi în activităţi specifice peste 200 de poliţişti, 89 de jandarmi...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -