Rujeola este o boală care se poate preveni doar prin vaccinare. Avem nevoie de o lege a vaccinării!!!

Rujeola este o boală care se poate preveni doar prin vaccinare. Avem nevoie de o lege a vaccinării!!!

O nouă lege a vaccinării va apărea în aproximativ o lună. Acest lucru a fost întârziat din cauza lipsei vaccinurilor hexavalent, tertravalent şi de hepatită B. O spune chiar ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. El a vorbit vineri şi de faptul că rujeola nu poate fi prevenită decât prin vaccinare: „ Este un adevăr pe care eu îl voi spune ori de câte ori va fi nevoie”.

Bodog a amintit faptul că primul caz de rujeolă a apărut la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj cu o tulpină din Italia: „ De rujeolă se îmbolnăvesc doar cei care nu au fost vaccinaţi, iar datoria noastră este să punem la dispoziţie acest vaccin

A început campania de achiziţionare a unor vaccinuri

FLORIAN BODOG: „Pentru vaccinul tetravalent s-a semnat şi au şi intrat cantităţile, pentru hexavalent este semnat contractul. Procedura a fost finalizată. Pentru hepatită B, avem în continuare aceeaşi problemă. După cum ştiţi, am activat un mecansim european pentru a achiziţiona vaccinul de hepatită B, am primit un răspuns din Norvegia şi în momentul de faţă, specialiştii din DSP au luat legătura cu omologii de acolo şi vedem în ce condiţii îl putem aduce. După cum ştiţi, există două drafturi cu legea vaccinării care au fost îmbunătăţite mai mult sau mai puţin, drafturi pe care le voi trimite în dezbatere publică ca proiecte de act normativ promovat de Guvern. Ele vor merge în dezbatere la Parlament, însă m-am ferit până la momentul de faţă să dau drumul acestor legi din cauza faptului că nu avem aceste vacinuri”, a explicat Florian Bodog. El a mai confirmat faptul că ministerul a deschis procedura de achiziţii pentru un alt vaccin: ROR, cel contra contra rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR).

Rujeola duce la deces, așa cum s-a întâmplat și în recenta epidemie din țara noastră. Potrivit specialiştilor, vaccinul ROR conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat în apariția oreionului) și rubeolic. Când în organism pătrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrică anticorpi, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei.

UN NOU VACCIN, CEL PNEUMOCOCIC

„Se introduce, de anul acesta, un nou vaccin, este vorba despre vaccinul pneumococic care se face peste tot în Europa, doar în România, nu. El a fost introdus în schema de vaccinare, însă nu au fost asigurate fonduri pentru achiziţionarea vaccinului şi în săptămânile viitoare vom demara procedurile şi vom achiziţiona acest vaccin”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ultima dată, legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică în luna decembrie a anului trecut, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Atunci, respectiva lege a fost întoarsă în minister de către Dacian Cioloş, fostul premier, din cauza sancţiunilor pe care le prevedea pentru părinţii care refuzau vaccinarea copiilor.

Categoria: EVENIMENT