Falimentul administrației publice locale discutat la Suceava. La ședința AMR a fost prezent și primarul Ovidiu Crețu

Falimentul administrației publice locale discutat la Suceava. La ședința AMR a fost prezent și primarul Ovidiu Crețu

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România s-a reunite la Suceava, acolo fiind prezent și primarul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu. La Suceava, s-a vorbit explicit de falimentul administrației publice locale dar și de faptul că, AMR va cere la întrevederea cu premierul Dăncilă, programată zilele următoare, banii ”furați” de Guvern de la primării în primele trei luni ale anului 2019. Acuzele explicite de furt au fost făcute, vineri, la un briefing de presă, de președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Sorin Negoiță (primarul PSD al Sectorului 3), care fiind prezent la Suceava s-a declarat total nemulțumit de modul în care Guvernul PSD înțelege să nu-și respecte obligațiile pe care și le-a asumat prin Programul de guvernare. „Vom încuraja Guvernul să-și respecte programul de guvernare”, a declarat Robert Negoiță, referindu-se la unul din cele trei puncte care vor fi abordate la întâlnirea de săptămâna viitoare dintre cei din conducerea AMR, pe de o parte, și premierul și Ministrul de Finanțe, de cealaltă parte.

De altfel, Robert Negoiță a făcut referire în mod expres la „falimentul administrației publice”, explicând că sunt foarte multe primării în țară care nu pot să-și onoreze facturile, darămite să mai realizeze ceva notabil pe partea de investiții.

 

În acest sens, Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) a decis, vineri, la Suceava să solicite o întrevedere pentru săptămâna viitoare cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pentru a găsi soluții pentru ieșirea din riscul de faliment a administrației publice locale, mai ales a municipiilor. „Unul dintre obiectivele vizitei la Guvern este să ne dea înapoi banii pe care ni i-a furat, mințindu-ne, pe primele trei luni ale anului. Ne-au promis că ne vor da 60 la sută dintr-un IV (impozit pe venit – n.red.) mic, IV pe care ei l-au făcut mic, către municipii. Ne-au mințit pentru că ni i-au furat pe primele trei luni. Acesta este un aspect pe care îl vom discuta foarte serios pentru că sunt foarte multe primării care nu-și pot achita facturile de funcționare, nu discutăm de investiții pentru că așa ceva nu prea ne-au mai lăsat”, a spus Robert Negoiță.

 

 

​A fost dezbătut, de asemenea, impactul pe care il are decizia ANCOM legată de tariful maxim ce va fi aplicat pentru folosirea spațiilor publice, cu hotărârea de a se iniția o discuție aplicată asupra acestei situații și funcție de rezultatul acestei discuții, eventual, o acțiune în instanța de contencios-administrativ.

Membrii Comitetului Director au fost informați asupra programului de desfășurare a Conferinței SET-Plan & ENVE, București, 12-14 iunie 2019, oportunității unei vizite de lucru, în luna septembrie, în Norvegia, Suedia și Finlanda, precum și asupra activității desfășurate de INSCAP (Institutul Național de Studii și Cercetare în Administrația Publică).

Au fost aprobate în Comitetul Director:

participarea AMR în cadrul POCA, vizând întărirea capacității administrative a structurilor asociative;

înființarea și Regulamentul de Organizare și Funcționare al Corpului Profesional al Coordonatorilor Poliției Locale.

 

Categoria: EVENIMENT