Ecologiștii bistrițeni susțin organizarea unui referendum local în privința modernizării spațiului din jurul Bisericii Evanghelice

Ecologiștii bistrițeni susțin organizarea unui referendum local în privința modernizării spațiului din jurul Bisericii Evanghelice

Consilierii municipali ai PER, Mircea Archiudean și Teodor Mârza propun prin intermediul unei scrisori deschise adresate municipalității, organizarea unui referendum local care să pună capăt scandalului politic izbucnit în jurul intenției primarului Ovidiu Teodor Crețu de-a reamenaja spațiul din jurul Bisericii Evanghelice. Cei doi ecologiști spun că doar bistrițenii pot decide ce se va întâmpla cu spațiul respectiv: ”Având în vedere aprobarea DALI pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală” în ședința extraordinară a Consiliului Local din data de 30 Mai 2018 în pofida opoziției unei părți importante a cetățenilor Bistriței concretizată în cele peste 4000 de semnături în favoarea păstrării spațiilor verzi, considerăm că ne aflăm în fața unei probleme de interes deosebit pentru municipiul Bistrița care trebuie supusă aprobării locuitorilor prin referendum local în condițiile legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului cu modificările și completările ulterioare”.

Simpla aprobare a DALI-ului nu înseamnă automat realizarea proiectului

Afirmația este cât se poate de corectă. Mai mult, semnatarii scrisorii explică și pașii care urmează să fie făcuți în continuare: ” Urmează întocmirea proiectului de finanțare, aprobarea indicatorilor și alocarea de resurse financiare din bugetul local pentru finanțarea sau co-finanțarea proiectului. Considerăm că înainte de întreprinderea acestor demersuri este necesară consultarea cetățenilor așa cum s-au exprimat dealtfel în diverse ocazii reprezentanții tuturor formațiunilor politice reprezentate în consiliul local”.

 

În aceste condiții, consilierii locali PER inițiază propunerea de organizare a referendumului local cu următorul conținut:

“Sunteți de acord cu reducerea suprafeței spațiilor verzi și a numărului de arbori din Piața Centrală, conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală”?”

”Pentru ca propunerea noastră să fie adoptată și proiectul actual să fie supus aprobării locuitorilor prin referendum local mai e necesară susținerea din partea a încă cel puțin cinci consilieri locali. Îi invităm pe această cale pe toți consilierii locali bistrițeni să ni se alăture în acest demers democratic pentru a avea certitudinea că vom configura Piața Centrală a municipiului pentru următoarelezeci de ani în acord cu dorința majoritații cetățenilor municipiului.

De asemenea, cu ocazia acestui referendum, PER propune ca cetățenii sa fie consultati și în privința implementării altor proiecte controversate de interes local, cum sunt Centrul intermodal  și pasarela metalică de pe bulevardul Independenței”, conchid cei doi consilieri municipali ecologiști.

 

 

Categoria: Politica