luni, aprilie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Doru Crişan: Lemnele de foc rămân o mare problemă, dar facem eforturi seriose să o rezolvăm

  Must Read

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Codul Silvic a fost modificat astfel încât să prevadă mecanismele de asigurare a lemnului de foc pentru populaţie, pentru a nu se repeta situaţia de anul trecut, a anunţat deputatul Doina Pană la finele lunii iunie a lui 2017. Modificările şi completările aduse la Codul Silvic vizează reducerea tăierilor ilegale prin asigurarea pazei tuturor suprafeţelor de fond forestier, clarificări cu privire la administrarea fondului forestier proprietate publică a statului, la realizarea scoaterilor definitive şi ocupările temporare din fondul forestier şi la regenerarea suprafeţelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă. Nu în ultimul rând, este vorba despre asigurarea cu lemne de foc necesar încălzirii locuinţelor.

  Pentru că iarna bate tot mai tare la uşă, am dialogat pe această temă cu unul din primarii unei comune cu potenţial în ceea ce priveşte lemnul, Doru Crişan de la Prundu Bârgăului.

  „ Asigurarea lemnului de foc pentru populaţia comunei noastre, rămâne o problemă complexă şi nu foarte uşor de rezolvat. Trebuie precizat faptul că Prundu Bârgăului nu are lemn de fag, avem lemn, foarte mult, dar e vorba de răşinoase. Lemnul de fag este de găsit, compact, doar pe Heniu, doar că jumătate din exploataţiile de acolo sunt private, iar jumătate este reprezentată de pădure tânără. Primăria mai deţine pe vîrful Heniu câteva mii de metri cubi”, spune Crişan.

  El a explicat că din punct de vedere legal, primăria Prundu Bârgăului poate exploata în vederea asigurării lemnului de foc pentru populaţie cam 1000-1.200 metri cubi pe an, însă nevoile sunt cu mult mai mari: „ Gândiţi-vă că sunt vreo 3 mii de familii, ceea ce ar însemna peste 10 mii de metri cubi, fiind în imposibilitatea de-a putea satisface toate aceste nevoi”.

  Ce soluţii există?

  Doru Crişan susţine că soluţii există: „ Primăria Prundu Bârgăului a achiziţionat un TAF (n.red.- tractor articulat forestier) , am făcut câteva angajări, dar problema lipsei forţei de muncă rămâne o chestiune tot mai greu de rezolvat, mai ales dacă vorbim de exploataţile de pe Heniu, cu versanţi abrupţi şi poteci greu accesibile, locuri unde bârgăuanii nu prea mai vor să muncească. Totuşi, noi am reuşit să strângem o echipă, cu care facem ceea ce trebuie de făcut”, punctează Doru Crişan.

  Edilul de la Prundu Bârgăului a subliniat faptul că, la ora actuală, o mare parte din cererile depuse de populaţie, până în luna iunie,au fost rezolvate: „ În momentul de faţă mai avem cam 150 de cereri de satisfăcut, urmând să extragem din pădure lemn de răşinos şi care îl vom depune într-un depozit adminstrat de noi dar deschis de Ocolul Silvic, iar cetăţenii care rămân fără lemn de fag, vor putea să beneficieze de răşinoase: este o soluţie de avarie, dar nu avem alte variante”, a conchis primarul comunei Prundu Bârgăului.

  Ce a spus ministrul Doina Pană?

  Doina Pană, iunie 2017: „În urmă cu 2 ani, dupa lupte foarte grele împotriva unui sistem mafiot dezlănţuit, se vota un nou Cod Silvic. O victorie uriaşă dar doar în aparenţă pentru că el conţine doar principii. Aplicarea lui depinde de hotărâri de guvern ulterioare care nu s-au dat sau s-au dat defectuos. De ex: am introdus pentru prima data în Cod „asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”. Oricâtă gălăgie am facut (scrisori deschise, somări de la tribuna Parlamentului), Guvernul Ciolos s-a facut că n-aude şi criza lemnului de foc a explodat datorită HG-ului defectuos dat.

  Ca să nu se mai repete situaţia, indiferent ce guvern iresponsabil va veni la un moment dat, astăzi am votat modificarea Codului Silvic încât să scrie în el exact cum se face „asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”„, preciza deputatul Pană.

  În 2016, în baza Planului de administrare şi management pentru perioada august 2016 – iulie 2020,  a fost elaborată Metodologia privind stabilirea comunităţilor care au nevoie de lemn de foc din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de RNP Romsilva. La nivel naţional au fost identificate 3683 comunităţi locale în raza a 2035 unităţi administrativ-teritoriale care depind în asigurarea lemnului de foc destinat încălzirii locuinţelor din pădurile statului. Volumul total de lemn pentru foc este estimat la 7,153 milioane metri cubi. Pentru asigurarea corespunzătoare a necesarului de lemn de foc, iniţiatorii, printre care se numără şi deputatul Doina Pană, au propus o serie de modificări legislative precum posibilitatea de recoltare a unui volum de maximum 5 mc/an/ha de către proprietarul care deţine o suprafaţă de maximum 10 hectare şi care are contract de administrare. O altă prevedere vizează obligarea administratorilor fondului forestier, proprietate publică a statului şi a proprietarilor de fond forestier, proprietate publică a UAT-urilor să realuzeze lucrări de îngrijire a arboretelor, lemnul rezultat urmând să fie valorificat către populaţie sau instituţii publice.

   

   

   

  - Advertisement -

  1 COMENTARIU

  1. Normal ca este o mare problema. Dupa ce ati taiet , tat,tat, tat amu scoateti cioatele si puneti-le pe cantar si dati-le de foc. Asa patesc marii gospodari ai tranzitiei care au fost cuprinsi de febra prostiei si lacomiei !

  Comments are closed.

  - Advertisement -

  Latest News

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un incendiu in loc. Lunca Ilvei...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre într-o nouă logică: să nu...

  La granițele județului BN cu Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj sunt instalate noi filtre

  La solicitarea prefectului județului, Stelian Dolha începând de astăzi, 5 aprilie, au fost instalate echipaje mixte la punctele de intrare...

  APEL PENTRU UN PLAN NAȚIONAL susținut de toate partidele politice PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

  Scrisoare deschisă adresată președinților partidelor parlamentare: Domnului Ludovic Orban – Președinte PNL Domnului Dan Barna – Președinte USR
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -