DORIN DOBRA: PSD se (ne) îndepărtează tot mai mult de Europa. Iar cu asta încalcă linia roșie

DORIN DOBRA: PSD se (ne) îndepărtează tot mai mult de Europa. Iar cu asta încalcă linia roșie

Într-un articol publicat la începutul anului prevedeam această evoluție inerentă. Consecvența PSD de a merge pe modificarea legilor justiției fără a avea punți deschise de comunicare cu UE în mod credibil, precum și manifestările din stradă ce asigurau semnalul de alarmă ca deficit de imagine guvernării din România au dus la ”rezoluția” privitoare la România din luna noiembrie. Iar aici este cazul să o spunem tare și apăsat: dacă nu era conjunctura cu președinția Consiliului Uniunii Europene am fi fost în situația Poloniei și Ungariei, cu articolul 7 din Tratatul UE activat.
Rezoluția adoptată de Parlamentul European rostogolește însă și mai tare tăvălugul relației deja tensionate, în care poziționările PSD față de instituțiile europene se radicalizează, iar ALDE a lui Tăriceanu primește o lovitură dură din partea președintelui formațiunii omonime de la nivel european, Guy Verhofstadt: ”România e la răscruce. Nu urmați calea iliberală, în niciun caz în numele nostru. În niciun caz cu numele nostru.” Ceea ce pune cu adevărat în discuție ipoteza pe care Tăriceanu a respins-o la Bistrița (iată, aceeași Bistrița cu ghinion pentru șefimea politică de la București), de a respinge ALDE România din grupul ALDE European, și poate, chiar de a-i interzice titulatura.
Iar acum, din perspectiva partidului de la putere, mi-aș întreba cei aproximativ 20 de europarlamentari ALDE și PSD cu ce se ocupă ei la Bruxelles de nu au putut nici măcar comunica sau intermedia ”bunele-intenții” ale colegilor din țară, colegilor din Parlamentul European. Pentru că acesta ar fi fost primul, și în acest caz singurul lor rol, pe care nu l-au îndeplinit deloc!
Partea nefericită vine atunci când evaluăm situația țării nostre în raport cu UE, pentru că într-o evoluție predictibilă a situației, PSD se apropie prin discurs de granița roșie a punerii în pericol a relației România-UE. Pentru că mai mult de a contesta, pune în discuție și chiar cere socoteală pentru Rezoluția referitoare la România, nu există decât un singur pas următor: acela de respingere a poziționărilor UE față de România. Iar atunci înseamnă că am ajuns în postura Poloniei și a Ungariei (care de-altfel, fiind deja în situația elevilor răi ai clasei, s-au solidarizat rapid la conjunctura noastră și au anunțat că nu vor vota articolul 7 pentru România, în ideea creșterii grămezii contestatarilor, firesc, nu?)
Apoi, și nu la urmă, dar foarte important, PSD ne aduce pe toți în situația de a ne pune marea întrebare, aceea dacă nu cumva locul nostru în UE e periclitat în ultima perioadă. Iar aceasta e din nou o linie roșie, ce poate fi letală pentru PSD.

Categoria: ANALIZE-COMENTARII