Doina Pană a votat împotriva amendării Codului Silvic : „Este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze initiativa legislativă”

Doina Pană a votat împotriva amendării Codului Silvic : „Este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze initiativa legislativă”

Camera Deputatilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic, deşi iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, vicepreşedinte al PSD, a cerut respingerea, din cauza introducerii unui amendament la articolul 59, prin care arborii vor fi licitaţi în continuare, vii, direct din pădure.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul silvic a fost adoptata de deputati cu 136 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă”, 11 abtineri.

Proiectul de lege este controversat, chiar iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, susţinând că vrea respingerea iniţiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde ” pe picior”.

Iniţiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitaţi, ci să fie exploataţi, tăiaţi de operatori, dar o parte să fie dată şi populaţiei, ca lemn de foc.

„Vă vorbesc în calitate de iniţiator şi probabil este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze initiativa legislativă. În momentul în care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă scumpirea  lemnul de foc  pentru populatie. E o criză a lemnului de foc.
Noi nu vorbim de faptul ca nu găsim lemn de foc,  găsim dar depinde la ce preţ. România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamna pe picior”, a explicat Doina Pană.

Ea a mai precizat că odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să faca cu el, face ce vrea, e al lui: „ Noi am mers şi am zis că dacă în UE doar 15% se mai liciteaza pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem şi noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitatie la agentii economici, ci sa asiguram lemnul de foc direct spre populatie”, a susţinut Doina Pană în plen.
Proiectul de lege, initiat de social-democratul Pana Adriana-Doina, fost ministru al Apelor si Padurilor, a fost adoptat de Senat pe 19 februarie, Camera Deputatilor avand rol decizional in acest caz. Astfel ca initiativa va merge la presedintele Klaus Iohannispentru promulgare.

 

 

Categoria: EVENIMENT