DOI MANAGERI CU AFACERI ÎN BN, ÎN TOP 300 cei mai bogați români

DOI MANAGERI CU AFACERI ÎN BN, ÎN TOP 300 cei mai bogați români

Revista Capital a dat publicităţii ediţia 2017 a Top 300 cei mai bogaţi români, clasamentul fiind condus de Ion Ţiriac, cu 1,7-1,8 miliarde euro, urmat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl (Dedeman) cu 1,1-1,2 miliarde euro şi Zoltan Teszari (RCS&RDS) cu 570 milioane de euro. În primii 10 cei mai bogaţi români mai intră Ioan Niculae, Iulian Dascălu, George Becali, Gruia Stoica şi Vasile Didilă, Frank Timiş, Radu Dimofte şi Marius şi Emil Cristescu.
Bistriţa-Năsăud nu are niciun reprezentant direct în Top 300, ci doar găzduieşte afacerile unor milionari din primii 100.
Astfel, locul 82 este adjudecat de Dorel Goia, principalul acţionar (46.82%) şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Teraplast. Potrivit Capital, averea clujeanului de 62 ani este de 56-58 milioane de euro, cu afaceri în piaţa de capital, industrie şi imobiliare.
Clujeanul Dorel Goia, votat recent Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, este strâns legat de economia judeţului nostru. Primele investiţii în judeţul nostru datează din 2001, când a achiziţionat SC Hermes SA. Ulterior, acesta a investit în achiziţionarea unor pachete semnificative la două dintre cele mai performnate companii din judeţ, respectiv Teraplast şi Rombat. Dorel Goia a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie, fiind 12 ani profesor de istorie la un liceu din Cluj. În 1990 a renunţat la caeriera didactică şi a înfiinţat trei firme. De altfel, în mai 1990 a accesat la Banca de Investiţii primul credit acordat unei firme din judeţul Cluj, pentru a construi o pizzerie care funcţionează şi acum. În 2001 devine investitor la Hermes Bistriţa, în perioada 2007-2012 a fost acţionar la Rombat, iar din 2006 este acţionar la Teraplast, Politub, Terasteel, Teraglass şi Depaco Băicoi. În 2017, înfiinţează Terasteel Serbia.

Managerul unei firmei din Beclean, în Top 300 cei mai bogaţi români

Familia Dan, care deţine firma Dan Steel Negreşti Oaş, se află pe locul 84 în Top 300, realizat de revista Capital. Averea familiei este estimată la 67-70 milioane euro, banii venind din industria metalurgică.
Potrivit revistei Capital, Vasile Dan, cel care a pus bazele afacerii de familie, a făcut modificări în acţionariat, cei doi copii – Dana Cardoş şi Daniel Dan – primind câte o treime din acţiuni şi fiind cooptaţi în managementul companiei.
Grupul Dan Steel fabrică produse metalurgice şi materiale de construcţii, fiind lider pe segmentul de sârmă, plasă de sârmă, cuie. Dan Steel Grup Beclean se află printre primele companii din judeţul nostru, atâta ca cifră de afaceri (43 milioane de euro), cât şi ca număr de angajaţi, respectiv 500. „Dan Steel Grup este o afacere de familie pe care noi o privim nu doar ca pe un business, ci ca pe ceva mult mai personal. E o moştenire la care ţinem şi pe care vrem să o perpetuăm, din generaţie în generaţie. Investiţia emoţională este în acest caz mult mai valoroasă decât cea financiară”, a declarat Dana Cardoş, fiica lui Vasile Dan.

Categoria: EVENIMENT