Discursul verzilor se radicalizează: Închideți și relocați Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu!!!

Discursul verzilor se radicalizează: Închideți și relocați Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu!!!

Într-un memoriu care va fi prezentat miercuri la primăria Dumitra, organizatorii adunării publice, programate să înceapă la ora 11.00, vor  cere  închiderea și relocarea Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu.

Pe un alt document pus la dipoziția presei de către șeful verzilor din Bistrița-Năsăud, Cristian Țetcu, se spune că locuitorii județului Bistrița-Năsăud și organizaţiile semnatare, active în domeniul protecţiei mediului, sănătate şi drepturile cer soluții durabile

pentru gestionarea deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud.

 

Principalele puncte ale Adunării publice de miercuri, ora 11.00, fac referire la următoarele probleme și cerințe: relocarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) de la Tărpiu, modul de gestionare necorespunzătoare a CMID; lipsa de transparență, dezinformarea și manipularea din partea instituțiilor, beneficiarului și a operatorului cu privire la planurile de dezvoltare a CMID; propunerea de proiectare și construire pe alte 10 ha  a două noi capacități de depozitare a gunoiului în gropi (într-o pădure din vecinătatea satului Tărpiu – prin defrișarea acesteia).

 

Nemulțumiri există și cu privire la propunerea de incinerare a gunoiului în cadrul platformei CMID, la inexistența investiției în dezvoltarea unei stații de tratare mecanico-biologică a gunoiului pe actualul teritoriul al Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, urmând să fie discutat și modul în care toate acestea afectează sănătatea comunităților locale bistrițene, mediul natural și dezvoltarea economică a zonei.

 

La adunarea publică de miercuri,  au fost invitați să participe și reprezentanți ai instituțiilor de profil locale și ai companiilor private care gestionează deșeurile pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud : (Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, S.G.A. Bistrița-Năsăud, D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud, D.S.P. Bistrița-Năsăud și Vitalia Servicii pentru Mediu, Tratarea Deșeurilor SRL) precum și specialiști de mediu, reprezentanți ai societății civile și ONG.
Protestul este organizat de comunitatea locală Tărpiu, Dumitra, Cepari, Budacul de Jos, Bistrița, Năsăud, Fundația Alfa și Omega – Tărpiu, Asociaţia RURALIS – Grup de Acțiune Locală (G.A.L.). pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș, Coaliția pentru Biodiversitate, Autoritatea Națională de Combatere a Braconajului și Poluării și Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud

 

 

Categoria: EVENIMENT