Din 1 octombrie: Osteodensitometria DEXA, o nouă investigaţie medicală la Bistriţa

Din 1 octombrie: Osteodensitometria DEXA, o nouă investigaţie medicală la Bistriţa


Noul echipament medical în valoare de 125 de mii de lei va intra în funcţiune începând cu data de 1 octombrie. O spune chiar managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriel Lazany.

”Echipamentul în valoare de 125.000 de lei a fost achiziționat din fonduri alocate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Investigațiile pot fi efectuate contra cost, costul unei investigații fiind de 60 de lei sau gratuit cu trimitere de la cabinetul de endocrinologie, dr. Alina Filip și dr. Dan Ciovernache

Ce este Osteodensitometria?

Este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză. Osteodensitometria DEXA este cea mai modernă și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase; nu este dureroasă și se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare și antebrațului. Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită. Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvența controlului ulterior o stabilește medicul specialist. Si bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicația de osteodensitometrie o stabilește medicul curant.

 

 

 

 

Categoria: EVENIMENT