Diana Morar cere Guvernului să rezolve situaţia de ilegalitate în care se susţine Bacalaureatul! E o abordare pompieristică a unor diletanţi!

Diana Morar cere Guvernului să rezolve situaţia de ilegalitate în care se susţine Bacalaureatul! E o abordare pompieristică a unor diletanţi!

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale, av. Diana Morar, solicită ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, adoptarea unor măsuri urgente pentru clarificarea situaţiei elevilor care susţin probele orale ale examenului de Bacalaureat. Potrivit acesteia, Ministerul Educaţiei arată, prin acest calendar al examenului naţional, că nu respectă Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale, pentru că acest examen ar trebui susţinut de elevi care au absolvit clasa a XII-a, respectiv a XIII-a, asta pentru că pot fi situaţii în care elevii rămân corgenţi sau repetenţi.

„Debutul examenului de Bacalaureat la mijlocul anului şcolar prin susţinerea a patru probe se realizează în urma unui Ordin de ministru care încalcă prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Elevii riscă să rămână pe dinafară, să nu se prezinte la examene dacă ordinul respectiv va fi atacat în instanţă. Fac vorbire de un ordin de ministru care dincolo de faptul că este unul dictatorial, nu clarifică deloc situaţia viitorului bacalaureat. Aşa cum era de aşteptat, directorii instituţiilor de învăţământ au fost năpădiţi cu tot felul de întrebări. Ce se va întâmpla cu elevii care rămân corigenţi, care este statutul lor, cine sunt cei care-şi asumă ilegalitatea unui examen în care elevii sunt evaluaţi la debutul semestrului al doilea şi nu la finalul anului şcolar, aşa cum este normal. Acestea sunt întrebările care au străpuns spaţiul public în ultimele zile”, a precizat Diana Morar.

În opinia sa, Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă, de „cârpeală”, „caracteristic guvernării PSD”. „Ordinul 4972 din 31 august 2017 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional în anul 2018 şi implicit a calendarului examenului de bacalaureat, dat de ministrul Pop, prevede că susţinerea probelor A, B, C, D va avea loc în perioada 12 -22 februarie 2018. Având în vedere că aceste probe sunt parte a examenului naţional de bacalaureat, considerăm că susţinerea lor de către elevi în acest moment, când ei nu au promovat învăţământul liceal, este o încălcare flagrantă a Legii 1/2011, Legea Educaţiei Naţionale”, a mai spus liderul femeilor liberale din judeţ.

Diana Morar a adăugat că, potrivit art. 7 alin. 2 din Legea 1/2011, elevii care au promovat clasa a XII-a , a XIII-a vor susţine examenul de bacalaureat. Mai mult, şi în acest Ordin de ministru se prevede că dreptul de a susţine aceste probe îl au elevii care au promovat învăţământul liceal.

„Ca femei, ca mame, suntem preocupate de educaţia copiilor noştri, ceea ce nu observăm deloc la actualii demnitari din Ministerul Educaţiei care ar trebui să fie primii care respectă Legea Educaţiei Naţionale şi nu o fac. Mai mult, distrug cu bună ştiinţă acest semestru doi din punct de vedere al profesorului, dar şi al elevului, care ajung să nu înţeleagă nimic din această abordare pompieristică a unor diletanţi. În acest context, Organizaţia Femeilor Liberale, prin preşedintele Florica Cherecheş, deputat în Comisia de Educaţie, a solicitat domnului ministru Valentin Popa şi premierului României, Viorica Dăncilă, să intervină urgent şi să rezolve această situaţie de ilegalitate care poate fi în detrimentul elevilor aflaţi în anii terminali de liceu, care susţin examenul de bacalaureat deja”, a mai spus Diana Morar.

 

Categoria: Politica