DIALOGURI CULTURALE : BISTRIȚA-VÂRȘEȚ

DIALOGURI CULTURALE : BISTRIȚA-VÂRȘEȚ

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud,  Radu Moldovan, secretarul de stat Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ-Vasile Puica, protopopul otodox de Bistriţa-Alexandru Vidican, consilieri judeţeni, managerii instituțiilor de cultură ale județului nostru, scriitori, dar şi o parte a Ansamblului Profesionist Dor Românesc au fost, în acest sfârşit de săptămână, într-un dialog cultural cu „o foarte frumoasă comunitate de români din Orașul Vârșeț, Provincia Voivodina, Serbia”.

„Am întâlnit oameni demni, mândri că sunt români și determinați să transmită acest lucru și generațiilor viitoare! Eu unul îmi doresc ca prin acțiunea noastră, ”Dialoguri culturale în comunitățile românești din diaspora” să aducem o bucurie fraților noștri care se luptă pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și culturii române în teritorii din afara granițelor țării”, a declarat preşedintele Moldovan.

Programul a cuprins o vizită la Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, unde delegaţia bistriţeană a fost întâmpinată de părintele protopop Manuel Topolog (Vicar Eparhial) și de părintele protopop Adrian Boba.

După acest moment,  delegaţia s-a întâlnit cu Consulul General al României la Vârșeț, Excelența Sa Gheorghe Dinu, cu reprezentatul minorității românești în Consiliul Local Vârșeț, Mariana Golonevici, cu președintele executiv al Consiliului Minorităților Românilor, Ioan Cismaș, și cu reprezentantul comunității sârbe în Consiliul Local Vârșeț.

„Am avut onoarea să deschid lucrările Colocviului ”Petru Cârdu”, în cadrul căruia a avut loc lansare cărții ”Starea Vremii” și o expoziție de carte și grafică a marelui poet român, originar din apropierea orașului Vârșeț.

Vreau să îi felicit pe toți colegii mei implicați în organizarea acestor evenimente și să le mulțumesc gazdelor noastre pentru ospitalitatea și bucuria cu care ne-au primit! România e pretutindeni prin sufletele românilor care o iubesc”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

Orașul Vârșeț este localizat în Provincia Voivodina și reprezintă una dintre cele mai mari comunități românești din această regiune, cu peste 5.400 de români declarați oficial. La nivelul întregii Provincii Voivodina, locuiesc peste 25.000 de români.

Categoria: Administratie