Deşi nu este navigabil, lacul Colibiţa, brăzdat de bărci cu motor termic

Deşi nu este navigabil, lacul Colibiţa, brăzdat de bărci cu motor termic

Administratorul pensiunii ARINIŞ, Tinu Hangan, a postat şi în această dimineaţă un fapt care a devenit obişnuinţă pe lacul Colibiţa: plimbarea cu bărcile cu motor termic. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA) atenţionează oamenii că lacul de acumulare de la Colibiţa nu este navigabil.  Circulaţia pe lac cu ambarcaţiuni cu motor termic este strict interzisă, excepţie făcând ambarcaţiunile SGA şi ale Ministerului Internelor. În plus, accesul la o distanţă mai mică de 500 m de barajul lacului este strict interzis.
TINU HANGAN

Aceasta este postarea lui Tinu Hangan: “ 8 Iulie 2017 , pe lacul din Colibiţa , au fost efectuate controale în vederea ambarcaţiunilor cu motoare termice , total linişte . 9 iulie de dimineaţă , nesimtitul lacului a şi iesit cu termicul , promit că de mâine o să-i dau cu numele”.

Conform SGA, cei care nu respectă regulile de exploatare a lacului riscă sancţiuni al căror cuantum se situează între 35.000 şi 40.000 de lei,în cazul persoanelor juridice, şi între 10.000 şi 15.000 de lei, în cazul celor fizice.

Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud atrage atentia celor care ar dori sa practice navigatia folosind barci cu motor termic pe lacul Colibita – mai ales ca sezonul estival determina populatia sa caute diverse metode de a-si petrece timpul liber in natura – ca acest lucru este interzis.

LACUL COLIBIŢA

Inclus în aria protejata Cusma, în categoria Siturilor de Importanta Comunitara, lacul are un statut special, impunând restrictii privind accesul si unele activitati antropice, in scopul mentinerii calitatii apei si sustinerii vietii piscicole. Sporturile nautice pot fi practicate, insa doar în baza autorizatiei de gospodarire a apelor. Totodata, este interzisa spalarea autovehicolelor, precum si a altor utilaje si agregate mecanice. Cum lacul de acumulare de la Colibita asigura debitele necesare alimentarii cu apa pentru populatie si industrie, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor în caz de ape mari si un debit de servitute pentru folosintele din aval, piscicultura poate fi practicata numai în regim natural, fara furajarea pestilor si fara aplicarea fungicidelor sau a oricaror medicamente veterinare. Cat priveste regimul constructiilor din zona malurilor lacului, acesta este reglementat de legea apelor, pe lânga autorizarile necesare de la autoritatile competente. În zona de protectie, instituita la nivelul coronamentului barajului, respectiv la altitudinea de 805 metri, nu este permisa amplasarea constructiilor de vreun fel.

Barajul si lacul de acumulare Colibita sunt amplasate pe râul Bistrita Transilvana, afluent al râului Somes, în amonte de localitatea Bistrita Bargaului. Amenajarea se afla în administrarea Directiei Apelor Somes-Tisa, iar exploatarea operativa este realizata de Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud.

 

Categoria: EVENIMENT