Desant „România Literară” la Biblioteca Judeţeană

Desant „România Literară” la Biblioteca Judeţeană

Nicolae Manolescu, Alex Ştefănescu sau Daniel Cristea Enache au fost în această seară, alături de alţi membri ai redacţiei „României Literare” printre care şi Gabriel Dimisianu, oaspeţii Bibliotecii Judeţene, amfitrion fiind poetul Ioan Pintean.

„Întâlnirile României Literare” la Bistriţa este unul din principalele evenimente ale Bibliotecii Judeţene dedicate celor 150 de ani care se împlinesc marţi de la naşterea poetului George Coşbuc.

Aşa cum era de aşteptat, Nicolae Manolescu a deplâns starea culturii, atacând în termeni duri editurile şi pe editori care spun că nu prea publică scriitori români pentru că aceştia nu sunt citiţi de publicul larg: ” Fac acest lucru pentru a nu plăti taxa de timbru literar. Ăştia fac evaziune şi ne privează (n.red.- USR – Uniunea Scriitorilor din România) de milioane de lei, dar nimeni nu face nimic”, spune Manolescu.

El a mai arătat în speach-ul său că, totuşi, este bine şi folositor că editarea publicaţilor literare este, acum, bugetată de la stat: ” Fără aceste reviste unde publică adevăraţii profesionişti, riscăm să ne pierdem identitatea culturală, să nu mai ştim ce înseamnă un scriitor adevărat, o valoare de care avem nevoie, pentru că literar nu ne putem dispensa de ea”, a mai precizat Manolescu.

În cadrul „Întâlnirilor Românie Literare”, va fi difuzat filmul „Mari clasici: George Coşbuc”, realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.