Deputatul Ionuț Simionca: Trecem prin cea mai mare criză care afectează agricultura românească din ultimii 25 de ani. Somez autoritățiile să își facă treaba!

Deputatul Ionuț Simionca: Trecem prin cea mai mare criză care afectează agricultura românească din ultimii 25 de ani. Somez autoritățiile să își facă treaba!


Buzăul a găzduit astăzi ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților. La întâlnire au fost prezenți și secretarii de stat Sorin Roșu Mareș, respectiv Daniel Botănoiu.

Membru al comisiei, deputatul Ionuț Simonca a adus critici severe modului în care, Ministerul Agiculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a manageriat această gravă criză. Simionca cere implicarea personal a ministrului Petre Daea a ceea ce el numește cea mai mare criză care afectează agricultura românească din ultimii 25 de ani.

Ionuț Simionca: ” Având în vedere efectele dezastruoase pentru România ale crizei pestei porcine africane, îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să se implice direct în managementul crizei. Cea mai importantă problemă pe care ministerul trebuie să o aibă în vedere este izolarea focarelor, astfel încât să nu ajungem în situația în care pesta porcină să se extindă și în micile gospodării, la agricultorii care își asigură traiul din creșterea animalelor. Pe de altă parte, statul trebuie să aducă la zi plata despăgubirilor pentru fermierii afectați”, spune parlamentarul bistrițean.

El a mai precizat că a aflat următoarele lucruri despre criza pestei porcine: ”10 județe sunt în carantină, că au fost sacrificate deja 121.000 de capete de suine și că urmează să mai fie sacrificate peste 150.000 de animale din zonele contaminate. Pe de altă parte, la autorități au fost depuse 1.600 de dosare de despăgubiri, a căror valoare cumulată este de 5,7 milioane lei, însă plata despăgubirilor a fost acordată doar în 81 de cazuri”.

”Somez autoritățile să își facă treaba cu toată responsabilitatea în una dintre cele mai mari crize ce au afectat agricultura românească în ultimii 25 de ani și să depună orice efort este necesar pentru a limita contaminarea altor ferme cu virusul pestei porcine africane”, conchide Ionuț Simionca.

 

Categoria: Politica