Daniel Suciu: ” O comisie specială pentru legile siguranţei este perfect justificată”

Daniel Suciu: ” O comisie specială pentru legile siguranţei este perfect justificată”

Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat miercuri că o comisie specială pentru legile siguranţei, ”nemodificate de atâţia ani”, este ”perfect justificată”.

„Nu pot să nu remarc că memoria unor colegi este extrem de selectivă. Un ante vorbitor ne spunea despre decredibilizarea acestui instrument parlamentar numit comisie specială. Păi, stimaţi colegi, dacă nu vă aduceţi aminte, vă aduc eu aminte cum aţi încercat să recredibilizaţi acest instrument, propunând o comisie specială pentru a ancheta un Nurofen într-o urnă de vot. Aşa aţi dori dumneavoastră să credibilizaţi acest instrument al comisiei speciale? Eu cred că nu. Aşadar, fără a intra în alte detalii tehnice de instrumente parlamentare ne susţinem acest punct de vedere, credem că o comisie specială pentru legile siguranţei, atât de importante, nemodificate de atâţia ani, este perfect justificată şi compusă din parlamentari, nu din oameni de pe stradă. Aşadar, Parlamentul va decide”, a spus Suciu, la Parlament.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut în plen că este de neînţeles necesitatea unei comisii speciale, în condiţiile în care există comisii permanente.

„În experienţa de până acum am văzut că ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale în două momente: atunci când aveaţi o problemă de rezolvat şi trebuia să găsiţi un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publică sau atunci când doreaţi să aruncaţi praf în ochi, în condiţiile în care spaţiul public era plin şi era supus unui aflux de informaţii cu privire la neajunsuri în actul guvernării pe care dumneavoastră o exercitaţi. Astăzi, practic, asistăm din nou la transformarea Parlamentului într-o moşie a coaliţiei de guvernare, (…) pentru că dumneavoastră propuneţi constituirea unei comisii speciale formate din 15 membri, în condiţiile în care pentru legi de o asemenea importanţă, cum sunt legile din domeniul securităţii naţionale, în mod normal dezbaterea parlamentară ar fi avut vreo 50 de parlamentari în prima Cameră sesizată, vreo 50 de parlamentari în minim două comisii raportoare în a doua Cameră sesizată, plus dezbateri în plen, aşadar o transparenţă absolut firească la nişte legi cu impact naţional asupra securităţii noastre naţionale”, a arătat Turcan.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri, cu 208 voturi „pentru” şi 92 „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare speciale privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

Categoria: Politica