Daniel Chițoiu predictibilizează de la Bistrița direcțiile bugetului pe 2018- investiții susținute din limitarea cheltuielilor de personal și achiziții centralizate

Daniel Chițoiu predictibilizează de la Bistrița direcțiile bugetului pe 2018- investiții susținute din limitarea cheltuielilor de personal și achiziții centralizate

Fost ministru de Finanțe și vicepremier, actualul secretar general al ALDE, Daniel Chițoiu a vorbit la Bistrița și despre cum și ce este important pentru liberal-democrați la bugetul pe 2018.

”Noi așteptăm acum, aflați în faza de elaborare a proiectului de buget pe 2018, ca toți ordonatorii de credite să vină cu proiectele de investiții și să putem face o ierarhizare a importanței acestora și, asta vreau să aflu de la Bistrița-Năsăud. De asemeenea, ne mai dorim ca ponderea cheltuielilor cu cercetarea să crească cu 30% astfel încât în 2020 să ajungem la o finanțare de 1% din PIB”, a spus Chițoiu.

O altă dorință a ALDE în ceea ce privește bugetul pe anul viitor este cea a reducerii cheltuielilor de funcționare a instituțiilor publice : ” Sunt foarte multe instituții publice care au un număr supradimensionat de personal și interesul nostru este de a menține actuala decizie a Guvernului de a nu mai face angajări decât acolo unde există strictul necesar și acolo de unde pleacă persoane din sistemul public și este obligatorie încadrarea pe posturile respective, că nu se poate desfășura activitatea”, a precizat  Chițoiu.

Întrebat dacă poate da exemple , Daniel Chițoiu a precizat următoarele: ”Dacă mergem în orice instituție publică la nivel central, vă spun eu că, din 100 de angajați, efectiv nu muncesc mai mult de 60-70. Restul, pe internet. Deci există spațiu de reducere a numărului de personal în orice instituție. Trebuie făcut un audit de către fiecare ordonator principal de credite pe instituțiile centrale și din subordine și în mod cert se poate reduce numărul de personal din instituțiile bugetare”, a punctat  liderul ALDE.

Daniel Chițoiu este de părere că ar trebui limitate sau reduse cheltuielile de personal în sistemul bugetar, iar sumele economisite să fie redirecționate către investiții.

O altă sursă de economisire ar fi, în opinia secretarului general al ALDE, achizițiile centralizate în domeniul cheltuielilor materiale.

“Sper ca Guvernul să fie în măsură, anul viitor, să poată să facă achiziții centralizate, mai ales la nivelul ordonatorilor de credite care au și structuri în teritoriu, pentru că nu poți să faci achiziții de același tip de mijloc fix sau obiect de inventar la prețuri diferite în județe diferite”, este de părere Chițoiu.

Secretarul general al ALDE este prezent la Bistrița, la o întâlnire cu filialele din regiunea de nord-vest, având ca temă evaluarea politică și administrativă a acestora.

Categoria: Politica