DANIEL BUDA: Aceleaşi produse, calitate diferită între ROMÂNIA şi vest

DANIEL BUDA: Aceleaşi produse, calitate diferită între ROMÂNIA  şi vest

Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (PE) cere oprirea comercializării produselor cu standarde de calitate diferite în țările din Vestul și Estul Europei. El a confirmat faptul într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la sediul PNL Bistriţa-Năsăud.

DANIEL BUDA: „Comisia Europeană este obligată de îndată să asigure cetăţenilor săi standarde de calitate egale şi nu discriminatorii! Statele din Est nu sunt groapa de gunoi a Europei!”

 

„Am solicitat Comisiei să îmi comunice care este punctul de vedere al instituţiei cu privire la aceste diferențe de standarde de calitate în ceea ce privește produsele comercializate în Estul și Vestul Europei, dar şi care sunt măsurile de care dispune Comisia pentru a asigura îndeplinirea unor standarde uniforme la nivelul statelor membre”, a precizat Daniel Buda.

Europarlamentarul PPE a mai precizat că va cere OPC şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să verifice standardele de calitate ale unor produse provenite din Ungaria, Cehia sau Slovacia. Daniel Buda susţine faptul că standardele de calitate diferă între un produs ce se vinde în România, faţă de acelaşi produs comercializat în Germania.

PRODUSELE VIZATE SUNT DIN UNGARIA ŞI SLOVACIA

În urma unui studiu recent demarat de autoritățile din Ungaria, a fost semnalat faptul că marile companii comercializează aceleași tipuri de produse, sub aceleași branduri, dar la o calitate inferioară pe piața din Estul Europei în comparație cu cea din Vestul Europei. Administraţia Sanitar- Veterinară şi pentru Alimente a conchis că aproximativ jumătate din alimentele care au făcut obiectul cercetării conțin substanțe diferite față de produsele vândute în țările vestice.

Un studiu similar realizat de Slovacia pe 22 de produse alimentare din supermarketuri a relevat că jumătate din alimente prezentau diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția, gramajul, gustul, dar și ambalajul. De asemenea, într-o altă cercetare din care au făcut parte 8 țări, printre care și România, a fost evidențiat că produsele aceluiași brand îndeplineau standarde de calitate diferite, în țările estice calitatea fiind semnificativ mai slabă.

 

Categoria: Politica