CUMPLIT: Un grup de ţigani închiria copii pentru cerşit

CUMPLIT: Un grup de ţigani închiria copii pentru cerşit

Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Cluj   au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor MOLDOVAN VIOREL COSTEL, LINGURAR LAURA, LINGURAR FLORENTINA şi LINGURAR PETRICĂ pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, exploatarea cerşetoriei şi folosirea unui minor în scop de cerşetorie.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că  începând cu vara anului 2016, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatii Moldovan Viorel Costel şi Lingurar Laura  au recrutat, transportat şi adăpostit în corturile improvizate de la marginea municipiului Bistriţa , doi minori, în vârstă de 3 ani şi respectiv 5 ani, nepoţii acestora, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei în beneficiul lor şi au oferit foloase părinţilor minorilor, respectiv inculpaţilor Lingurar Florentina şi Lingurar Petrică care îi însoţeau în locaţiile in care cerşeau.

Totodată, s-a reţinut că în vara anului 2016, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii Moldovan Viorel Costel şi Lingurar Laura au beneficiat de foloase patrimoniale de pe urma activităţii de cerşetorie desfăşurată de către  fiul natural al inculpatului Moldovan Viorel Costel, în vârstă de 33 de ani, cu  dizabilităţi fizice.

Faţă de minori au fost dispuse măsuri de protecţie, în prezent fiind instituţionalizaţi într-un centru de minori din Cluj.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Cluj cu propunere de  arestare preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul de Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La acţiune au participat şi jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Categoria: EVENIMENT