Cum s-a văzut GREVA DE LA LEONI DE LA BUCUREȘTI

Cum s-a văzut GREVA DE LA LEONI DE LA BUCUREȘTI

A spus-o atât ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, dar  și Adrian Rândunică, secretar de stat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în conferința de presă ce a urmat şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului,

Potrivit celor spuse de Gabriel Petrea, pe durata grevei el a ținut legătura cu liderul sindicatului independent din această companie, și că, greviștii se aflau în ilegalitate pentru că legea interzice proteste pe timpul negocierilor care vizau contractual colectiv de muncă.

 

Nici de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, lucrurile nu s-au văzut mai altfel: „Noi încercăm să oferim toate pârghiile angajaților de a se manifesta, dar ei trebuie să se manifeste într-un cadru cât se poate de legal. Am discutat cu reprezentantul sindicatului de aici și m-a ținut la curent cu toată evoluția. Așa că, din ce am înțeles eu de la liderul de sindicat de aici, cu care colegii mei de la cabinet au vorbit, ei erau în timpul unor negocieri și, așa cum spune legea, în timpul negocierilor protestele sunt interzise. Totuși legea este pentru toată lumea. Puteau să aștepte să se încheie contractul colectiv și să facă protest. Dacă ei stau la masă și negociază un contract colectiv, nu mi se pare normal să se facă presiuni din partea angajaților pentru a obține alte avantaje. Este o chestiune care ține de legislația în vigoare. După ce modificăm legislația vor avea și alte pârghii”, a spus secretarul de stat Adrian Rândunică.

 

În acest context, ministrul Gabriel Petrea a precizat că confederaţiile patronale şi sindicale pot proteja angajaţii şi fără semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional, prin contracte de muncă la nivel de unitate. „La nivel european, această practică nu mai există. Organizaţia Internaţională a Muncii şi Directivele Europene pe care noi o să le avem în vedere în construcţia viitoarei legi a dialogului social au anumite prevederi pe care nu putem să le încălcăm. Nu o să putem introduce niciodată obligativitatea semnării unui contract de muncă, pentru că această negociere este una voluntară şi statul nu poate să oblige pe nimeni să semneze un contract colectiv de muncă atâta timp cât una dintre părţi nu vrea. Dacă sindicatele sau patronatul nu vor, nu putem noi interveni să-i obligăm”, a precizat Petrea.

 

Categoria: EVENIMENT