Cu bugetele viciate de salariile crescute – O parte din primăriile județului Bistrița-Năsăud au primit bani de la Guvern pentru a încheia anul 2018. E vorba de 8 UAT-uri printre care Livezile, Urmeniș sau Silivașu de Câmpie

Cu bugetele  viciate de salariile crescute – O parte din primăriile județului Bistrița-Năsăud au primit bani de la Guvern pentru a încheia anul 2018. E vorba de 8 UAT-uri printre care Livezile, Urmeniș sau Silivașu de Câmpie

Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, a confirmat astăzi că situația grea în care se afla primăria comunei Șieu a fost, deocamdată, rezolvată prin intervenția Guvernului.

” Știți că am cerut și în cadrul Biroului Politic Național o nouă rectificare bugetară, deoarece, multe primării din județ dar și din țară, exemplul meu fiind cel al comunei Urmeniș care mai avea în cont suma de 15 lei, se găseau în situația de-a nu mai putea încheia anul financiar 2018. Lucrurile s-au rezolvat”, confirmă Țintean.

În ceea ce privește comuna Șieu, UAT care se găsea în situația de-a intra în faliment, cosecință a depunerii unor informații false la dosarul de licitație a firmei câștigătoare,  corecția financiară fiind de peste 1 milion de euro, liderul ALDE a precizat că memoriul întocmit de Consiliul Județean și Instituția Prefectului a fost aprobat și va fi susținut de Guvern până la finalizarea procesului dintre primăria și firma care a oferit acele date false:  ” Primăria Șieu a primit banii, situația fiind rezolvată, urmând să vedem la finalul procesului ce soluție va da instanța de judecată”, a explicat Ioan Țintean.

8 primării au primit bani de la Guvern

Într-o situație dificilă s-au găsit și un număr de opt primării din județul Bistrița-Năsăud care nu mai aveau posibilitate să încheie exercițiul financiar 2018, rezultat al lipsei de fonduri pentru capitolele bugetare care privesc cheltuielile cu personalul: ” Toate aceste primării, opt la număr, au primit bani de la Guvern pentru a încheia exercițiul financiar 2018, aceste UAT-uri primind sume cuprinse între 20 și 160 de mii de lei, aici fiind vorba de Silivașu de Câmpie, 27 de mii de lei, 137 de mii de lei, Urmeniș și vreo 120 de mii de lei a primit comuna Livezile”, a arătat președintele ALDE BN.

Întrebat dacă poate explica cum s-a ajuns în această situație, Ioan Țintean a spus următoarele: ” Este clar că primarii nu și-au făcut corect socotelile după creșterea de salarii din luna martie, calculele au fost greșite, așa că s-au trezit fără bani în conturi. Pentru că moda era ca toți să meargă cu o creșteri substanțiale, mai ales că au avut libertate deplină, trebuie să recunoaștem că s-au făcut greșeli, din care, cu siguranță că vom învăța, vom învăța cu toții să fim mai prudenți atunci când vom face bugetul la capitolul salarii”.

În opinia lui Țintean, situația de blocaj este și consecința faptului că ” niciodată nu vei putea predictibiliza care va fi nivelul de colectare a veniturilor proprii, primarii bazându-se pe această sumă de sută la sută, doar că au colectat doar 70 sau 80%, atât cât le-ar mai fi trebuit să încheie anul onorabil, să zic așa”, conchide vicepreședintele Consiliului Județean.

Categoria: EVENIMENT