CSAT respinge proiectul de rectificare a bugetului. Guvernul trebuie să propună o nouă variantă

CSAT respinge proiectul de rectificare a bugetului. Guvernul trebuie să propună o nouă variantă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şedinţa CSAT a fost suspendată şi aşteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare. Membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

„Nu s-a putut obţine consens, unanimitate şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Aşadar am suspendat şedinţa CSAT”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile „inexplicabile” ale bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

„Prin această suspendare, am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip şicană politică, să se revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată, se va putea obţine avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (…) Dacă dorim să insistăm pe şicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puţin mai greu (…) România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (…) Avem instituţii, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie şi nu poate să fie diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă”, a spus Iohannis.

El a adăugat că Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă.

”Totuşi, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securităţii naţionale, pe o rectificare puternic pozitivă Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituţii importante din zona securităţii naţionale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat. Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înţelegând urgenţa şi având în vedere solicitările din partea unor miniştri, am stabilit şedinţa CSAT mult mai repede”, a adăugat şeful statului.

El a reamintit că Executivul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, mai optimistă, care alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus faţă de prima variantă.

”În aceste condiţii este inexplicabil şi nici nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Aceste chestiuni au fost prezentate şi în CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicaţie pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor şi instituţiilor ne-au prezentat situaţia din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că în acest condiţii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest guvern, în prima parte a anului 2018”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că, în cazul instituţiilor de securitate naţională, avizul CSAT este obligatoriu pentru aprobarea rectificării bugetare.

 

 

 

 

 

 

Categoria: EVENIMENT