CRIN TRIANDAFIL THEODORESCU: TĂUŞOARELE, DIN NOU, PRACTICABILĂ

CRIN TRIANDAFIL THEODORESCU: TĂUŞOARELE, DIN NOU, PRACTICABILĂ


Situația stă în următorul fel: zona de la intrare rămâne, în continuare, ”Zona morții”. Principalul ”cuirasat” din tavanul puțului de acces, cam 10 tone masă, de dimensiunile unui WW Golf, s-a mișcat, în urma gelivației din această primăvară, și a luat-o la vale. A rămas fixat între pereții diaclazei (după părerea mea, destul de bine fixat/aștept opinii în privat de la speologi cu ochi mai buni ca ai mei). Dacă ar fi căzut până jos, ar fi făcut arșice scara mare de la intrare, care apare în filmare, lungă de 12 metri. Dacă ar fi rămas în tavan, ar fi avut efect catalizator asupra creșterii procentului de fire albe din barba mea. Așa, mi se pare o soluție rezonabilă. Din nefericire, ”cuirasatul” mai este însoțit de ceva escortă: niscaiva distrugătoare și ceva puitoare de mină, nici unul mai mic de 100 de kg, suficient ca la distanța de cădere să arunce în absurd orice tentativă de a mai pune ceva în sicriul speologului prins dedesubt. Cam asta e situația în zona de intrare.

Cele 60 de secunde necesare coborârii Scării Mari și depășirii zonei morții rămân cele mai incandescente secunde din viață.

Vești bune: în ciuda prăbușirilor din zona vestibulară a Galeriei de Înaintare, populația de chiroptere aflată în hibernare rămâne viguroasă, aglutinată în colonii masive, de până la 100 de exemplare (miotișii). Habitatul oferit de peșteră pare să fie convenabil, cruzimea iernii nu a afectat sănătatea amicilor cu aripioare. Mortalitate extrem de mică, un singur exemplar decedat.

Alte vești bune: mirabilitul din Sala de Mese a expodat! Mineralul, extrem de fragil, aproape dispărut în ultimii ani, s-a refăcut și chiar a invadat spații noi din Sala de Mese, unele în premieră: de la ”intersecția” cu Galeria Sasca spre Sala Bilelor. Depozitele acciculare s-au alungit, cristalele de mirabilit au atins lungimi de 10 cm.

În consecință, din vară, peștera va fi deschisă turismului speologic, în limitele metodologiei de vizitare aprobată în Planul de management și conform aprobării Comisiei Patrimoniului Speologic. Intrarea în peșteră se va face pe baza semnării unei declarații pe proprie răspundere. Condiția fizică excelentă, psihic puternic, simțul aventurii și cel al responsabilității, dependența de adrenalină sunt necesare și obligatorii.

În această vară vom organiza o nouă ediție a Taberei de explorare speologică ”Asaltul Tăușoarelor”, cu participarea speologilor cățărători, în vederea eliminării tuturor semnelor de întrebare de pe cartografia verticală a peșterii și epuizării potențialului de dezvoltare a endocarstului Peșterii de la Izvorul Tăușoarelor.

 

Categoria: EVENIMENT