Concurs, lansare de disc și recitaluri extraordinare la Bistrița folk 2017

Concurs, lansare de disc și recitaluri extraordinare la Bistrița folk 2017

Găzduit în premieră de Centrul Cultural „Dacia”, Festivalul pentru Tineret „Bistrița folk”, ajuns la cea de a XVI-a ediție, programează vineri și sâmbătă mai multe recitaluri de mare atracție, cu capete de afiș de primă mărime ale folkului românesc. Este vorba de Ducu Bertzi& friends, grupul Ecoul, Adrian Ivanițchi, Vali Șerban&Ziua de mâine și Gheorghe Ani în prima seară, ca și de Ștefan Hrușcă, Iurie Sadovnic Orheianul, Adi Beznă, Cosmin Vaman&Alexandra Andrei și Vasile Bancea în seara a doua.

La secțiunea concurs vor evolua șase tineri folkiști, între care și câțiva câștigători ai unor premii importante la alte festivaluri de profil din țară. Insumate, premiile ce vor fi acordate depășesc 4 500 lei. Și la această ediție a festivalului „Bistrița folk” va fi acordat unuia dintre concurenți premiul special „Ovidiu Domnici”, oferit de Comanderia Templieră Bistrița.

Basarabeanul Iurie Sadovnic Orheianul vine pentru prima dată să concerteze la Bistrița. Este considerat un adevărat veteran al muzicii folk din Republica Moldova, cu apariții și pe scenele românești. Stilul său interpretativ evidențiază accentul pus pe chitară și pe instrumentele care completează orchestrația cântecelor sale. Sadovnic își cântă satul de unde a plecat – Susleni, îi cântă pe eroii neamului moldovenesc, de la simplul răzeș care și-a apărat pământul strămoșesc cu prețul sângelui și până la domnitorul Ștefan cel Mare, dar în egală măsură este și un poet și trubadur al cântecului de dragoste. Firesc, cel mai apropiat poet sufletului său a fost Grigore Vieru, pe versurile căruia a compus un album întreg, „În limba ta”. În recitalul său de la Bistrița folk, programat în gala de sâmbătă, Iurie Sadovnic Orheianul va cuceri, cu siguranță și exigentul, dar atât de primitorul public bistrițean!

Un moment aparte la Bistrița folk 2017 îl va reprezenta momentul „Poezia muzicii, muzica poeziei”, lansat la ediția precedentă a festivalului și care propune publicului din sală un dialog al muzelor între un poet și un folkist care îi cântă versurile. În acest an, invitatul special al festivalului este poetul clujean Adrian Popescu, cel care va fi „cântat” pe scenă de Adrian Ivanițchi.

Sâmbătă, în preambulul celei de a doua seri a festivalului, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei vor lansa în fața publicului bistrițean recentul album al Trupei SPAM, „Facem dragoste”. Văzuți de mulți ca fiind cei mai valoroși reprezentanți ai noului val al folkului românesc, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, alături de colegii lor de la Trupa SPAM au un stil muzical pozitiv, muzica lor fiind veselă și armonioasă, după cum spun chiar ei pe propria pagină de facebook.

Festivalul pentru Tineret „Bistrița folk” este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală România din inima mea Bistrița, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Mulțumiri speciale Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pentru sprijinul oferit!

Sponsor principal: EcomasEnergosystem Bistrița. Sponsori: CML.RO, Pombis, Arhicris Logistic srl, Hotel Codrișor și European Drinks.

Categoria: EVENIMENT