Concurenţă dură şi fără scrupule: Pâinea de Chiochiş, refuzată de marii retaileri şi aruncată pe jos la Beclean.

Concurenţă dură şi fără scrupule: Pâinea de Chiochiş, refuzată de marii retaileri şi aruncată pe jos la Beclean.

Afacerea pâinii fără amelioratori de la Chiochiş, o primă iniţiativă a Cooperativei „Zestrea” gândită de primarul Vasile Silaşi pentru a ajuta fermierii de pe valea Meleşului, pare să nu fie pe placul concurenţei dar nici pe cel al marilor retaileri.

O spune chiar primarul Silaşi, cel care a încercat să plaseze singura pâine fără amelioratori în marile magazine, dar fără succes: „ Nu credeam că această lume a panificaţiei să aibă atâte încrengături, atâtea interese, care mai de care, atât economice, cât şi politice. Din păcate, nu am reuşit să ne impunem, deşi, am avut foarte multe contacte cu retaileri din Bistriţa, am fost refuzaţi elegant. Nu există o dorinţă evidentă pentru a comercializa pâinea noastră”, spune Silaşi.

Un exemplu de retailer care a refuzat direct propunerea venită din partea Cooperativei „Zestrea” este cel al „Kaufland” care a motivat refuzul spunând că firma cu comercializează produse de panificaţie de la producători locali.

„ Cu toate acestea, noi vindem în continuare la magazinele mici ale văii Meleşului, sigur, la vară, vom trage linia şi vom vedea cât suntem de rentabili. Tot atunci vom decide dacă mai continuăm sau închidem afacerea”, explică Vasile Silaşi.

Silaşi mai spune că în magazinele unde ajunge pâinea de Chiochiş, aceasta este cumpărată, oamenii o caută pentru e o pâine sănătoasă, fără amelioratori, probabil că asta deranjează”, a mai menţionat primarul din Chiochiş.

Concurenţă dură şi fără scupule

În privinţa magazinelor din oraşul Beclean, situaţia este în felul următor: „ Deşi a fost primită foarte bine, acum, unii patroni îmi spun că nu mai vor să vândă această pâine. La unul din magazine am avut o experienţă neplăcută cu unul din producători şi, care ne-a aruncat pâinea pe jos”, a conchis primarul Silaşi.

Reamintim că pâinea de la Chiochiş este făcută  după o reţetă tradiţională din zonă, care este secretă, pentru pâinea în cauză se folosesc doar ingrediente din sat, iar aditivii lipsesc. În brutărie se produc în jur de 1.000 de pâini pe zi. Primarul a creat până acum şapte locuri de muncă, urmând să fie în total zece localnici angajaţi. Pentru această pâine se foloseşte făină produsă la o moară din oraşul Beclean. O astfel de pâine costă 2,5 lei sau 6 lei (cea de aproape două kilograme).

Categoria: EVENIMENT