Concedierile de la Compania Leoni au intrat în atenţia prefectului Frenţ şi al Inspectoratului Teritorial de Muncă

Concedierile de la Compania Leoni au intrat în atenţia prefectului Frenţ şi al Inspectoratului Teritorial de Muncă

Doi foşti angajaţi ai Companiei Leoni din Bistriţa, Dobrin Moldovan şi Felicia Legradi s-au întâlnit astăzi cu prefectul judeţului Ovidiu Frenţ, la întâlnire fiind prezent şi un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gina Emrich.

Potrivit prefectului Frenţ, din punct de vedere legal li s-a comunicat petiționarilor că singurul mod de soluționare a problemelor prezentate este demersul unei acțiuni în instanță.

PREFECTUL OVIDIU FRENŢ: „E o companie privată. Din punct de vedere oficial, la Leoni nu avem un conflict, iar lucrurile s-au clarificat în privința drepturilor și obligațiilor ambelor părți. În acest caz am invitat-o pe doamna de la ITM specializată în contracte colective de muncă, la discuțiile cu cei doi foști angajați ai Leoni, urmând ca această instituție a statului va fi sesizată să verifice dacă s-au îndeplinit condițiile legale. În cazul în care nu se va ajunge la nicio concluzie și nu se va putea armoniza poziția foștilor angajați cu conducerea ei pot să deschidă o acțiune la Tribunalul Bistrița-Năsăud”

În urma discuțiilor, reprezentantul ITM,  Gina Emrich, a constatat că este probabil să fi existat un viciu de consimțământ la semnarea demisiilor fără consultarea Comisiei de disciplină.

Ce s-a întâmplat la societatea Leoni se va soluționa în instanță, pentru că ea este competentă să intervină în litigiul individual de muncă. ITM intervine doar la conflictele colective, dacă ne sunt sesizate. În această situație, nu ne-am aflat într-un astfel de conflict colectiv. Societatea Leoni avea înregistrat un contract colectiv de muncă legal și valabil în momentul în care au avut loc acele evenimente și conform Legii Dialogului Social, pe perioada contractului colectiv de muncă în vigoare, nu se pot declanșa greve. Orice formă care ar îmbrățișa aspect de grevă este declarată ilegală”

De asemenea,  Ovidiu Frenț, a precizat că va solicita o întrevedere cu managementul fabricii Leoni, cât mai curând posibil, mai ales că au fost semnalate mai multe cazuri similare de concediere la fabricile Leoni Bistrița.

Am să solicit o discuție cu conducerea. Mi se pare deja un număr important și am să solicit conducerii Leoni să avem o întrevedere pentru a vedea ce s-a întâmplat. De la 5 oameni în sus mi se pare semnificativ și atunci o să sun să ne întâlnim să vedem ce s-a întâmplat, a conchis prefectul Ovidiu Frenţ.

 

Vom reveni.

Categoria: EVENIMENT