Colibiţa va fi declarată astăzi staţiune turistică de interes local. Ce spune primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Vasile Laba?

Colibiţa va fi declarată astăzi staţiune turistică de interes local. Ce spune primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Vasile Laba?

Şedinţa de Guvern programată să înceapă la ora 11.00 va adopta actul normativ care prevede declararea zonei de agrement Colibiţa în staţiune turistică de interes local. Primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Vasile Laba, spune că de acum începe greul: Avem acum motive serioase să scriem proiecte pentru apă, canalizare şi curent electric.

Şedinţa de Guvern convocată astăzi a luat în discuţie şi a adoptat un act normativ care declară zona lacului de acumulare de la Colibiţa-Miţa drept staţiunea locală de interes local.

Contactat telefonic, primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, UAT din care face parte şi Colibiţa, Vasile Laba susţine că adoptarea acestui act normativ îi dă posibilitatea să scrie programe pentru dezvoltarea unei infrastructuri compatibile cu o staţiune de interes local: „ Va trebui să găsim soluţii, în afara banilor care vor veni de la Guvern, pentru apă curentă, canalizare sau iluminatul stradal. Acum, iată, vor începe lucrările de reabilitare a drumului Blajului, şi sper că urmează celelalte tronsoane”, spune primarul Vasile Laba.

Întrebat dacă noua calitate a Colibiţei poate avea drept rezultat şi creşterea taxelor şi impozitelor locale, Vasile Laba ne-a explicat că în acest an nu mai poate fi vorba de aşa ceva: „ Există deja o Hotărâre de Consiliu Local cu aceste taxe şi impozite locale. Pe 2017 nu vom face nici un fel de modificări”, a conchis primarul Laba.

 

 

VASILE LABA: „O condiţie obligatorie pe care a trebuit să  o îndeplinim pentru a fi atestaţi ca staţiune o reprezintă existenţa Planului de Urbanis Zonal (PUZ) pentru localitatea Colibiţa. Noi am iniţiat procedura de achiziţii publice cu bani de la bugetul local, documentaţia a fost postată pe SEAP şi urmează evaluarea ofertelor. Avem studiile geo, ridicările topo astfel că în aproximativ două luni, după semnarea contractului am putea avea acest PUZ”, ne-a declarat primarul Vasile Laba, avându-l alături pe Răzvan Cerceja, directorul executiv al ADI Turism.
Una din marile probleme pe care-l rezolvă acest PUZ o reprezintă clarificarea drumurilor de acces către lac. În fapt, este vorba de cel puţin şase drumuri pentru care se va stabili un regim clar, însă va fi nevoie de o colaborare între proprietari, potenţiali investitori şi autorităţi. Finalmente, interesul este al tuturor factorilor implicaţi în turismul de la Colibiţa, pentru a crea condiţii pentru vizitatori.
De altfel, autorităţile din Bistriţa Bârgăului au câştigat în instanţă dreptul de a trece în domeniul public al comunei drumul de la Ariniş, stabilindu-se foarte clar delimitările acestui drum de acces pe o lungime de peste jumătate de kilometru.
Mai mult, Primăria Bistriţa Bârgăului ar dori să promoveze şi un proiect prin Ordonanţa 28/2013 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală care să cuprindă asfaltarea unor drumuri de interes local din zona Colibiţa, peste baraj, însă va fi nevoie de o foarte bună clarificare a situaţiei juridice a drumurilor.

 

Noua stațiune turistică de interes local Colibița, este situată la poalele Munților Călimani, în județul Bistrița-Năsăud. Zona se  poate lăuda oficial cu cel mai ozonat aer din România, potrivit rezultatelor unui studiu comandat de Consiliul Județean. Colibița este situată în imediata apropiere a unui lac de acumulare ce îi poartă numele, în jurul căruia s-au construit în ultimii 30 de ani peste 300 de case de vacanță și de pensiuni turistice.

 

Categoria: EVENIMENT