CLAUDIU SĂFTOIU: ”Inițiativa celor Trei Mări” – un forum hărăzit României, la Centenar

CLAUDIU SĂFTOIU: ”Inițiativa celor Trei Mări” – un forum hărăzit României, la Centenar

„România conectată activ prin transporturi, energie și digitalizare, pe coordonata Sud-Nord a Uniunii Europene” – acesta este mesajul cel mai important pe care îl dă Administrația Prezidențială, prin organizarea la București a Forumului de Afaceri regional, ”Inițiativa celor Trei Mări”, aflat la a treia ediție.

Pentru România – țara cu un destin pe cale de a se împlini excepțional, în ciuda problemelor politice interne, mai mari decât oricând – acest eveniment este colosal, prin implicațiile sale pozitive, concrete. State prietene și istoric asemănătoare nouă – ieșite și ele, rând pe rând, de sub dominația secătuitoare a fostei URSS – întinse de la sud, la nord-estul Uniunii Europene și legate simbolic de trei mări -, sunt decise să recupereze decalajul enorm cu care au intrat în Uniune, raportat la țările occidentale cu tradiție democratică și economie de piață liberă.

O inițiativă a celor mici, sosiți cu întârziere în UE, după urgia comunistă

În 2015, la inițiativa micuței și inimoasei Croația, alte 11 țări, printre care și România, și-au creat, în interiorul UE, un mecanism de cooperare și ajutor reciproc direct, pe direcții economice complementare: infrastructura de transport, cooperare/conectivitate energetică și construirea unei ”autostrăzi digitale”, pentru încurajarea și facilitarea afacerilor la scară largă.

Scopul urmărit este ridicarea sudului și estului Europei, recuperat în anii 90 de sub influența sovietică, la nivelul de competitivitate occidentală.

Proiectul, care leagă simbolic Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, este asumat de state-membre UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia), dar nu este o inițiativă a Bruxelles-ului.

Oricâte eforturi ar face Uniunea Europeană, pentru a sprijini țările foste comuniste să devină pe deplin democratice, competitive și prospere, nimic nu este mai eficient decât implicarea proprie a acestora, pe proiecte mai mici, palpabile, mai ușor de gestionat și cu un orizont de împlinire mai apropiat.

Ideea constituirii unei axe de business și conectivitate cu tendințe exclusiviste evidente – ”Intermarum” – a aparținut liderilor polonezi, dar diverse presiuni interne și externe, au făcut ca abia Croația să reușească să genereze o masă critică, pentru ca ”Inițiativa celor Trei Mări” să vadă lumina zilei.

Evident, nu toți europenii sunt lămuriți dacă forumul de afaceri este doar centrifug ideii unei Europe Unite, sau este chiar proiectul complementar, de care Bruxelles-ul are nevoie. Dar prezența la București a lui Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, dă o undă verde necesară acestui forum, ca parte a inițiativelor europene de viitor.

Statele Unite, mereu cu un pas înainte în Europa

În schimb, americanii nu au stat prea mult pe gânduri.

Administrațiile de la Washington privesc geostrategic resursele și dinamica economică din UE și încurajează inițiativele pragmatice, pentru securizarea afacerilor și dezvoltării pieței libere, pe linia de demarcație dintre Europa și fosta Rusie comunistă și hegemonică. Prezența excepțională a Secretarului Energiei din SUA, Rick Perry, trimisul președintelui Donald Trump, la ”Inițiativa celor Trei Mări”, spune totul: pungile uriașe de gaze naturale de sub mările Europei sunt un obiectiv strategic al companiilor extractive maritime americane, a căror tehnologie super-avansată este singura capabilă ca, în scurt timp, să facă profitabilă explotarea acestei resurse planetare, în folosul tuturor celor implicați.

România – gazda perfectă, pentru un proiect ambițios

Când vezi la București cei nouă președinți din țările europene, comisari europeni, oficiali din guvernul american, sosiți pentru două zile de forum de afaceri, la invitația președintelui român, Klaus Iohannis, îți vine să spui:
Da, asta este România pe care mi-o doresc! O țară căutată de țări puternice și vizionare, o țară civilizată, bine demarcată pe harta lumii și a Europei, o țară dorită la masa marilor proiecte, o țară respectată pentru seriozitatea, predictibilitatea și angajamentul față de parteneri.

Politicienii strâmbi și penali schilodesc destinul bun al României

Dar nu, România nu e această țară de două zile, decât cu mari și încăpățânate eforturi.

Forumul ”Inițiativa celor trei Mări” se ține pe datorie sau pe o sumă scoasă cu greutate de la bugetul lui Dragnea, pentru motivul că jupânul PSD are boală pe președinte.

Agenda României, pentru că trece obligatoriu prin biroul de la Cotroceni al șefului statului, este oricând prilej de boicot sau de strâmbe, venite din partea strâmbilor din politica românească.

Un aer fetid, puțind a infracționalitate și tentative penale, îneacă societatea românească de peste doi ani de zile. O guvernare scelerată, având în cap numai protejarea corupților cu gulere albe și mafiotizarea instituțiilor statului, frânează destinul bun al României.

Șansa românilor de a se salva, într-o Românie conectată la marile proiecte regionale, europene și auro-atlantice, este să se informeze corect și să aleagă curat, în selectarea politicienilor pe mâinile cărora își încredințează destinul, o dată la patru ani.

Nu cu politicieni mici se face destinul mare al țării.

Categoria: ANALIZE-COMENTARII