CIRCULAŢIA TRENURILOR ÎN GARA BISTRIŢA NORD A FOST RELUATĂ

CIRCULAŢIA TRENURILOR ÎN GARA BISTRIŢA NORD A FOST RELUATĂ

Plecarea trenurilor din Gara Bistriţa Nord din Bistriţa a fost astăzi blocată timp de patru ore. Motivul: împiegaţii de mişcare dar şi alţi angajaţi au declanşat o grevă spontană, consecinţă a salariilor mici şi foarte mici dar  și de faptul că nu a fost reînnoit contractul colectiv de muncă, care a expirat la miezul nopții trecute. Greviştii de la Bistriţa au acuzat sindicatele de faptul că îi tratează cu indiferenţă şi că nu au reuşit să reînoiască contractul colectiv de muncă.

O parte dintre angajaţii din CFR au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Angajații sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînoit contractul colectiv de muncă.

Protestul s-a declanșat inițial la Cluj-Napoca și greviștii au declarat că protestul va dura 2 ore, însă liderii sindicali spun că greva este una necontrolată și se poate prelungi oricât.

Protestul s-a extins parțial la regionalele Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Galați, Timișoara și București, iar trenurile din aceste regionale ar putea avea întârzieri.

În Gara Bistriţa Nord, protestul a debutat la ora 7:00, iar la ora 11:00, circualaţia trenurilor a fost reluată.

 

Protestul a avut loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Angajații și sindicatele sunt nemulțumiți de faptul că aproape jumătate din personalul CFR este plătit cu salariul minim pe economie, după majorarea pragului minim la 1.450 lei.

 

Categoria: EVENIMENT