Ciocnire ALDE vs PNL: Liberalii vor avea soarta țărăniștilor. E nevoie de un candidat comun pentru Cotroceni. Vezi cine spune aceste lucruri

Ciocnire ALDE vs PNL: Liberalii vor avea soarta țărăniștilor. E nevoie de un candidat comun  pentru Cotroceni. Vezi cine spune aceste lucruri

Tulburi de tot, apele din zona dreptei par că se vor lămuri după aflarea rezultatelor la europarlamentare sau, cel mai târziu după decembrie 2019, atunci când vor fi încheiate și alegerile prezidențiale.

Prezentă la Bistrița, Norica Nicolai, vechi membru PNL, acum în ALDE a făcut o scurtă analiză a scenei politice românești. În opinia eurodeputatului, PNL ar putea avea soarta PNȚCD. Nicolai consider că formațiunea politică condusă acum de Ludovic Orban va dispărea din politica românească.

NORICA NICOLAI: „Îmi pare rău să vă spun, dar sunt partide cărora le este rușine să spună că sunt partide care respectă și istoria acestei țări. Bună, proastă, cum este… Mi-o asum… Ați văzut USR-ul vorbind de continuitate istorică? Nu, nici n-o să-l vedeți… PNL-ul, din păcate, a abandonat… Și el era partidul continuității istorice, pentru că avea acea componentă națională pe care niciodată n-a promovat-o. Îmi pare rău să vă spun, Partidul Național Liberal are o foarte mare problemă – o problemă de derivă ideologică și de leadership… Când refuzi să mai și gândești, doar din dorința de a fi împotrivă, ai o mare problemă. Și este din ce în ce mai vizibilă…”

Cea mai bună soluţie pentru actuala coaliţie de guvernare în vederea alegerilor prezidenţiale din acest an ar fi un candidat comun, care să corespundă unui profil de preşedinte responsabil, capabil să găsească soluţii pentru ţară.

NORICA NICOLAI: „Eu spun că în momentul de faţă cea mai bună soluţie, fără îndoială, pentru noi, dacă vom decide să menţinem această coaliţie şi în viitor, pe următorul mandat, ar fi să avem un candidat comun. Chestiunea noastră este de profil al candidatului şi mă uit înapoi la ultimii doi preşedinţi – la Traian Băsescu şi la Klaus Iohannis. Amândoi, îmi pare rău să o spun, sunt profile politice precare. (…) Eu îmi doresc să am un profil de preşedinte responsabil, să nu stea toată ziua şi să se înjure, în buna tradiţie românească, peste gard cu ceilalţi, să găsească soluţii. De 15 ani, în ţara asta este ‘cool’ să fii contra, să înjuri pe unul, pe altul, să-i spui că-i prost, că politicile lui nu sunt bune. Dacă lucrul acesta se poate face la un moment dat, spune-i şi ce este bun – cu o singură condiţie: să ştii ce este bun. Aici este marea noastră problemă. În momentul în care vom avea un profil de candidat care va avea decenţa să îi pună pe toţi la masă şi să găsească soluţii pentru ţara asta, atunci cred că am depăşit o etapă. Dacă în continuare ne vom duce, în prezidenţiale, pe logica conflictului – eu sunt partidul mai mare, tu eşti partidul mai mic, pe logica orgoliului, nu”.

Potrivit europarlamentarului ALDE, „profilul de preşedinte necesar României este al lui Călin Popescu-Tăriceanu”.

Ea a adăugat că discuţiile în coaliţie pe tema prezidenţialelor vor fi reluate după terminarea mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Norica Nicolai a mai susţinut, legat de funcţionarea actualei coaliţii guvernamentale, că aceasta ar putea deveni prima, în ultimii 30 de ani, care să reziste până la finalul mandatului.

Categoria: Politica