Ciobanii din Livezile și-au făcut stână în interiorul castrului roman

Ciobanii din Livezile și-au făcut stână în interiorul castrului roman

Faptul a fost făcut public de singurul căutător de metale și ”meteoriți” din județul Bistrița-Năsăud, Daniel Georgiu. El a scris următoartele pe pagina sa de socializare: ” Am ajuns să o mai vedem și pe asta, o stână într-un castru roman, Livezile (BN). Dacă cu terenul și cercetarea ne descurcăm, se pare că greul cel mare va fi cu conștientizarea autorităților locale privind patrimoniul arheologic pe care îl dețin !”.

Deocamdată, primarul comunei Traian Simionca nu a făcut nici un fel de declarații iar reacția altor autorități întârzie.

Cercetările arheologice au descoperit la Livezile ruinele unui castru roman, în locul numit „Poderei”, de lângă cimitirul saşilor, din nordul localităţii, o fortificaţie secundară dar cu un important rol strategic pe linia castrelor: Căşei – Ilişua (Arcobadara) – Orheiul Bistriţei – Brâncoveneşti (jud. Mureş), amplasate pe graniţa de nord a Daciei Romane (Dacia Porolisensis).

Fascinat de ideea de „vânător” de meteoriţi, Georgiu Daniel, un IT-ist de 38 de ani din Bistriţa, a dezvoltat o pasiune mai puţin obişnuită: căutare de metale. Acesta îşi petrece câteva ore bune pe săptămână în diferite zone din Bistriţa-Năsăud, unde caută bucăţele de istorie. Piesa cea mai veche descoperită până acum este un vârf de săgeată medivală din fier care datează din secolele XIV-XVI.

Categoria: EVENIMENT