CIFRE DELICATE PENTRU PNL în teritoriu

CIFRE DELICATE PENTRU PNL în teritoriu

Liberalii s-ar afla mult în spatele PSD în teritoriu, spun surse politice, aceștia controlând maxim 35% dintre primării.

La nivelul judeţului Bisriţa-Năsăud, situaţia este mult mai grea penttru PNL: 13 primari, 12 sunt ALDE iar 33 de primării susţin PSD. De asemenea, primarii PSD conduc cele trei oraşe din BN dar, mai ales municipiul Bistriţa.

Între PNL și Dacian Cioloș a apărut, marți, prima fisură publică. Liberalii au cerut Guvernului adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind schimbarea legii alegerilor locale prin introducerea votului in doua tururi la primari. Masura dezavantajeaza partidul de pe primul loc pentru ca toate celelalte partide se pot uni împotriva acestuia în turul 2. Cioloș a răspuns că nu este democratic să procedeze cum vrea PNL, iar Alina Gorghiu nu și-a ascuns dezamăgirea față de premier.

Politicieni din  PNL și PSD ne-au declarat că în timp ce liberalii ar avea aproximativ 34-35% din primari, PSD controlează circa 50% din primăriile din România.

În acest context, demersul PNL are și un evident substrat electoral, nu doar unul legat de reprezentativitate, așa cum susțin aceștia, în timp ce refuzul PSD de a da curs unei asemenea cereri capătă sens pentru că își apără prima șansă la alegerile locale.

Unul din cele mai bune exemple este Bucureștiul, unde PSD este pe primul loc și ar câștiga momentan primăria Capitalei. În turul 2 însă ar putea apărea votul anti-stânga care să unească dreapta.

Alegerile locale reprezintă fundația partidelor pentru alegerilor parlamentare în urma cărora va rezulta noul Guvern.

Categoria: Politica Locala