Ceramică la 4 mâini: Civilizația CUCUTENI adusă la Bistrița prin Galeria CONCENTRIC

Ceramică la 4 mâini: Civilizația CUCUTENI adusă la Bistrița prin Galeria CONCENTRIC


Galeria CONCENTRIC a lui Marin Ecedi a găzduit în această seară vernisarea unei expoziții unice a regretatei artiste plastice Eugenia (Gina) Pop. Expoziția pe care Ecedi și Galeria Concentric o propune pentru o perioadă de 30 de zile, are menirea de-a aduce în atenția publicului bistrițean un artist contemporan, care prin efortul lui de cercetare a formelor a încercat să se așeze în descendența ilustră a arheologiilor imaginare  pe care istoricii civilizației neolitice le-au adus în actualitate.

Despre opera Ginei Pop a vorbit și  artistul Gavrilă Zmicală, ucenic și coleg, cel care, așa cum spune criticul Mircea Oliv, a înfăptuit lucrările așezate pe simezele expoziției: ” Vreau să evidențiez gestul de excepțională candoare a artistului Gavrilă Zmicală, care are astăzi o dublă semnificație. Mai întâi ucenic și coleg care înfăptuiește aceste lucrări, de aceea expoziția se numește Ceramică la patru mâini. Totodată, artistul Zmicală a gândit expoziția și este curatorul ei”, a spus Oliv.

Despre Eugenia Pop, criticul Mircea Oliv a spus că ea a cercetat cu instrumentele și inteligența artistului contemporan, formele predilecte ale lumii neolitice: ” Românii au norocul de-a avea pe teritoriul țării excepționale exemple din civilizația neolitică – Cucuteni. Eugenia Pop a studiat timp de decenii aceste forme și s-a jucat cu ele așa încât a reușit să facă din imaginarul arheologic al omului neolitic un limbaj plastic personal”, a explicat Mircea Oliv.

Tot în această seară, toți cei care au luat parte la vernisaj au primit din partea organizatorilor și un catalog în care au fost tipărite fragmente din jurnalul Eugeniei Pop: ” Aceste fragmente dezvăluie căutările formale și morfologice înspre aceste rădăcini imemoriale, ale civilizației continentului nostru. Expoziția de la Galeria Concentric este un gest de civilizație prin recursul la cultura formelor așa cum sunt acestea înțelese de artistul contemporan . În această expoziție este vorba de Brâncuși dar și despre artistul care caută la rădăcinile civilizației europene”, a mai spus Mircea Oliv.

Despre Eugenia Pop și opera ei au mai vorbit și artista Arina Ailincăi și profesorul doctor universitar Cornel Ailincăi. Expoziția de la Galeria Concentric este organizată în cadrul Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj 2017.

 

Categoria: EVENIMENT