Cel mai bătrân om din Bistrița-Năsăud, Augustin Rus a murit la 108 ani

Cel mai bătrân om din Bistrița-Năsăud, Augustin Rus a murit la 108 ani

Augustin Rus, cel mai bătrân om din Bistrița, a murit sâmbătă la 108 ani. Povestea lui e una cât pentru zece vieți și, care bat, deseori, filmul. Avea doar opt ani când a fost înfăptuită Marea Unire, a luptat în Al Doilea Război Mondial și a supraviețuit ca prizonier în Siberia pentru că i-a promis lui Dumnezeu că nu se va îmbăta niciodată.

Augustin Rus din Ciceu-Giurgești, așa cum este cunoscut seniorul județului Bistrița-Năsăud, s-a născut în 1910. A avut cinci fraţi și toţi au trăit peste 80 de ani. Soţia i-a murit în urmă cu 16 ani și se mândreşte cu cele două fete, patru nepoţi şi doi strănepoţi.

Cel mai bătrân om din Bistrița a mărturisit că a făcut un legământ cu Dumnezeu, pe când a fost ținut prizonier în Siberia pentru că nu a vrut să-și vândă pământul unui maghiar. Spune că nu a încălcat legământul cu Divinitatea niciodată și asta l-ar fi ținut în viață.

,,I-am promis lui Dumnezeu, când eram în război, că nu mă voi îmbăta niciodată și n-o să înjur. Și… bunul și sfântul Dumnezeu m-o ajutat. Uite că, dacă mi-am ținut jurământul mi-o dat zile”, a declarat, pentru sursa citată, Augustin Rus, cel mai bătrân om din Bistrița.

Augustin Rus a fost geamgiu, o meserie pe care a făcut-o o bună perioadă din viață, cu multă dăruire. În ciuda greutăților vieții, spune că nu și-a pierdut niciodată simțul umorului.

,,Când eram geamgiu prin București puneam mai mult geamuri la… doamne. Nu mi-am bătut joc de muierea mea, dar viața mi-o plăcut și îmi place încă” a spus nu cu mult timp în urmă Augustin Rus.

Anunțul morții celui mai bătrân om din județ i-a surprins pe prietenii bătrânului din comuna Ciceu Giurgești.

 

Daniel Suciu (deputat PSD): Rămas bun unui om cât o istorie! Nu a fost un veac de singurătate, au fost 108 ani trăiți într-o lume ce s-a schimbat în tot acest răstimp. Și a venit momentul să mergi într-o altă lume, să le spui tuturor ce-ai trăit atăția amar de ani. Dumnezeu să te odihnească în pace, Rus Augustin!”

Alexandru Pugna: ” 108 ani e greu să-i numeri, dar nu știu cum ar fi să-i trăiești. A știut însă badea Augustin Rus din Ciceu Giurgești, de peste deal de satul meu natal, Căianu Mic. A fost cel mai bătrân om din județ și cred că din țară. Această poză am făcut-o când avea 102 ani. L-am întrebat atunci care este secretul longevitatii sale? “Măsura în toate”. Mai exact: cu masură mănâncă și bea si cu o altă măsură, adică cu putere iubește viața, oamenii, natura și, mai presus de toate, il iubeste pe Dumnezeu. Drum bun spre Împărăția Veșnică bade Augustine. Bunul Dumnezeu să-ți dea odihnă veșnică și tihnă sufletului dumitale minunat”.

Categoria: EVENIMENT